Slovensko odovzdalo predsedníctvo OBSE Albánsku

NETKY.SK • 1 Január 2020, 11:46 • 2 min
Slovensko odovzdalo predsedníctvo OBSE Albánsku

BRATISLAVA - Predsedníctvo Slovenska v Organizácii pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) sa záverom roka 2019 skončilo. Úlohu vo vedení prevzalo Albánsko.

slovakia

left justify in out

Ázijská skupina

Slovensko bude podľa rezortu ministerstva zahraničia naďalej aktívnym členom ako súčasť predsedníckej trojky a Ázijskej skupiny partnerov OBSE, ktorej bude nadchádzajúci rok predsedať.

 

 

 

Priority Slovenska v OBSE

Prioritami slovenského predsedníctva boli podľa rezortu prevencia konfliktov, bezpečná budúcnosť a efektívny multilateralizmus. Priblížil, že Slovensko presadzovalo hľadanie spoločných riešení a kompromisov medzi 57 účastníckymi štátmi. Za nemenej zložité označil úlohy súvisiace so zabezpečením riadneho chodu organizácie, napríklad zabezpečenie rozpočtu, budúceho návrhu modelu či financovania organizácie.

 

 

Vyjadrenie MZV a EZ

"Z pohľadu budúcnosti organizácie je kľúčovým tiež vyriešenie otázky predsedníckych krajín na nasledujúce roky - v roku 2021 to bude Švédsko a v roku 2022 Poľsko," informovalo ministerstvo.

 

Bratislavská výzva

Rezort v závere slovenského predsedníctva vyzdvihol podporu tzv. Bratislavskej výzvy, ktorú účastníckym štátom adresoval úradujúci predseda OBSE a šéf slovenskej diplomacie Miroslav Lajčák počas decembrového zasadnutia Ministerskej rady OBSE v Bratislave.

 

img

 

Úloha OBSE 

Lajčák v tejto súvislosti zdôraznil, že OBSE sa nenachádza vo vákuu, ale je jedným z aktérov rozmanitého multilaterálneho ekosystému. Rezort skonštatoval, že OBSE aj vďaka Slovensku zohralo a naďalej bude zohrávať jednu z kľúčových úloh v procese plnenia mierových dohôd a urovnania konfliktu na Ukrajine a v jej okolí.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona