Podľa vyjadrenia Richarda Rašiho musí Slovensko do konca roka denne vyčerpať viac ako 20 miliónov eur z eurofondov

NETKY.SK • 12 Apríl 2023, 13:30 • 2 min
Podľa vyjadrenia Richarda Rašiho musí Slovensko do konca roka denne vyčerpať viac ako 20 miliónov eur z eurofondov

BRATISLAVA - Slovensko musí do konca roka denne vyčerpať viac ako 20 miliónov eur z eurofondov. V stredu na to upozornil podpredseda mimoparlamentného Hlasu-SD a poslanec Národnej rady SR Richard Raši na tlačovej konferencii.

slovakia

left justify in out

Krajine podľa predstaviteľov strany hrozí, že bude Európskej únii vracať rovnako veľký balík peňazí, ako je v pláne obnovy. "Máme nevyčerpaných približne 5,49 miliardy eur a ak by sme ich chceli vyčerpať všetky, každý deň vrátane víkendov a sviatkov by sme museli čerpať viac ako 20 miliónov eur," upozornil Raši. Dodal tiež, že za prvý štvrťrok SR vyčerpala 414 miliónov eur, takže čerpanie vychádza na 4,6 milióna eur denne. Za eurofondy, ktoré môžu prepadnúť, by sa podľa Rašiho dali postaviť tri univerzitné nemocnice, každá v hodnote 500 miliónov eur, a 80 okresných po 50 miliónov eur. Vyzval dočasne povereného premiéra Eduarda Hegera, ale aj prezidentku SR Zuzanu Čaputovú, aby okamžite prevzali kroky, ako krízové riadenie na Ministerstve investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) SR či vymenovanie úradníckej vlády.

 

Odborník strany na samosprávy Michal Kaliňák upozornil, že neminuté eurofondy treba bezodkladne presunúť do projektov, ktoré sa dajú ihneď uskutočňovať. "Máme v havarijnom stave 1771 mostov, na dobudovanie vodovodov a kanalizácií potrebujeme viac ako štyri miliardy eur a my ideme tieto peniaze vracať do Bruselu," dodal. Ekonomický expert strany Kamil Šaško upozornil, že nečerpaním eurofondov uniká štátu významný zdroj príjmu na dani z pridanej hodnoty. Pripomenul, že zamestnávatelia dlhodobo žiadajú, aby sa zdroje presunuli do oblastí, v ktorých sa skutočne čerpajú a zhodnocujú, a teda predovšetkým do samospráv a súkromného sektora. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies