V cirkusoch na Slovensku nebudú môcť vystupovať niektoré zvieratá

NETKY.SK • 8 Apríl 2019, 17:27 • 2 min
V cirkusoch na Slovensku nebudú môcť vystupovať niektoré zvieratá

BRATISLAVA. V cirkusoch na Slovensku už nebudú môcť vystupovať divožijúce zvieratá ako levy či slony. Tento zákaz zavádza novela zákona o veterinárnej starostlivosti, ktorá začne platiť od 1. septembra 2019.

slovakia

left justify in out

Novela tiež zakazuje použiť zviera ako cenu v súťaži a pri výstave zvierat alebo použiť zviera v umeleckej produkcii či reklame bez získania výnimky od Regionálnej veterinárnej a potravinovej správy (RVPS).

 

Na Slovensku bude od 1. septembra zakázané využívať na verejné vystúpenia: mačkovité šelmy, slony, delfíny, žirafy, primáty, medvede aj ďalšie zvieratá. Taktiež bude zakázané ich s týmto cieľom cvičiť. Vyplýva to z návrhu vyhlášky Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR, ktorý rezort predložil do medzirezortného pripomienkového konania.

 

img

 

Zákaz sa netýka: psa domáceho, mačky domácej ani fretky domácej. Ministerstvo ďalej zdôrazňuje, že za verejné vystúpenie sa nepovažujú komentované kŕmenia a náučné prednášky v zoologickej záhrade ani použitie sokoliarskeho dravca na sokoliarskom vystúpení. Aj naďalej je tiež povolené cvičiť zvieratá na bežnú manipuláciu s nimi počas kŕmenia, prepravovania a ošetrovania.

 

img

 

Vyhláška tiež určuje podmienky na verejné vystupovanie a výcvik zvierat, ktorých sa zákaz netýka. Zakazuje napríklad pri drezúre používať oheň alebo iný podnet, ktorý môže zvieraťu spôsobiť bolesť, ako aj používať látky, ktoré ovplyvňujú vnímanie zvieraťa. Drezúra tiež musí byť podľa vyhlášky prerušená, ak je zviera unavené alebo sa na ňom prejaví príznak stresu.

 

Vyhláška súvisí s novelou zákona o veterinárnej starostlivosti, ktorá definuje zviera ako živého tvora a cítiacu bytosť. Tá účinnosť nadobudla 1. januára 2019.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies