Raši mení vyvlastňovaciu novelu, obciam chce ponechať niektoré právomoci

NETKY.SK • 21 Jún 2013, 13:42 • 2 min
Raši mení vyvlastňovaciu novelu, obciam chce ponechať niektoré právomoci

BRATISLAVA – Pri rozhodovaní o ťažbe zlata alebo uránu sa pravdepodobne nebude dať využiť pripravovaná novela zákona týkajúca sa významných investícií. Umožniť by to mal pozmeňujúci návrh z dielne poslancov Smeru-SD Richarda Rašiho a Jána Senka, ktorý dnes predstavili plénu Národnej rady (NR) SR.

slovakia

left justify in out

Novela týkajúca sa významných investícií sa v súčasnosti nachádza v parlamente v druhom čítaní, pripravila ho trojica poslancov Smeru-SD Maroš Kondrót, Michal Bagačka a František Petro. Zo strany opozície si však návrh vyslúžil ostrú kritiku. Najmä preto, že podľa opozičných poslancov berie právomoci obciam a mestám pri výstavbe významných investícií. Viacerí poslanci upozorňovali na to, že ak zákon prejde, samosprávy už nebudú môcť urobiť nič s ťažbou zlata či uránu, o ktorej rozhodne vláda a určí ju za významnú investíciu. Podobným prípadom môže byť aj výstavba ropovodu či kasína.

V prípade banských činností je však podľa Rašiho potrebné ponechať samospráve jej kompetencie. "Takýto návrh zákona by pre Košice znamenal, že samospráva nebude mať možnosť vyjadriť sa k banským projektom, akým je napríklad aj ťažba uránu na Jahodnej," argumentoval Raši.

V prípade, že poslanci jeho pozmeňovací návrh odobria, o územnom rozhodnutí o umiestnení banského diela alebo banskej stavby bude aj naďalej rozhodovať obec ako stavebný úrad. O stavebnom povolení bude rozhodovať vo vymedzených prípadoch špecializovaný stavebný úrad – obvodný banský úrad. Pri banských stavbách a banských dielach, ktoré stavebné povolenie nevyžadujú, bude obvodný banský úrad pri povoľovaní týchto stavieb postupovať podľa banského zákona.

V samotnej novele zákona chce trojica zákonodarcov Smeru-SD zaviesť, aby sa kategória významných investícií rozšírila na všetky druhy stavieb. Za významnú investíciu sa bude považovať stavba s investičnými nákladmi najmenej 100 miliónov eur. Poslanci chcú zároveň novelizovať aj stavebný zákon. Do praxe by sa tak mala zaviesť novinka, že pri významnej investícii už nebude potrebné záväzné stanovisko obce ako dotknutého orgánu v územnom konaní. O tom, že ide o významnú investíciu, totiž rozhoduje vláda. Podľa predkladateľov tak pôjde o rovnaký mechanizmus, ktorý sa už v súčasnosti uplatňuje pri výstavbe diaľnic a rýchlostných ciest.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies