Rakúsky kancelár Kurz pricestoval do Izraela v snahe zlepšiť vzájomné vzťahy

NETKY.SK • 10 Jún 2018, 15:05 • 2 min
Rakúsky kancelár Kurz pricestoval do Izraela v snahe zlepšiť vzájomné vzťahy

TEL AVIV - Rakúsky kancelár Sebastian Kurz pricestoval v nedeľu na trojdňovú návštevu Izraela v snahe ukončiť súčasný patový stav, ktorý vládne vo vzájomných vzťahoch medzi oboma krajinami.

slovakia

left justify in out

Túto situáciu vyvolala nacistická minulosť pravicovo-populistickej Slobodnej strany Rakúska (FPÖ), ktorá je od decembra súčasťou rakúskej koaličnej vlády, informuje agentúra DPA.

 

V pondelok sa rakúsky kancelár stretne s izraelským premiérom Benjaminom Netanjahuom.

 

Kurz, stredopravicový politik zastávajúci tvrdý postoj v migrácii, navštívi v nedeľu v Jeruzaleme pamätník holokaustu Jad va-šem. Stretne sa tiež s rakúskymi občanmi, ktorí prežili holokaust a navštívi jeruzalemské Staré mesto.

 

Agentúra DPA pripomína, že Kurz sa snaží zlepšiť vzájomné vzťahy s Izraelom. Počas marcového prejavu pri spomienke na anexiu Rakúska nacistickým Nemeckom v roku 1938 prisľúbil, že sa zameria na boj proti antisemitizmu v každej forme a tiež na požiadavky Izraela v oblasti bezpečnosti.

 

Pri zrode euroskeptickej FPÖ stáli v novembri 1955 aj bývalí národní socialisti. Ich lídra a vicekancelára Heinza-Christiana Stracheho tiež obviňujú z napojenia na extrémistov z krajnej pravice.

 

FPÖ vytvorila vlani v decembri koalíciu s Rakúskou ľudovou stranou (ÖVP), ktorej predseda Sebastian Kurz sa stal kancelárom zdôrazňujúcim proeurópsku orientáciu svojho kabinetu.

 

Izrael v reakcii odmietol priamy kontakt s predstaviteľmi FPÖ a nariadil izraelským predstaviteľom, aby na ministerstvách, ktoré ovládla FPÖ, spolupracovali jedine s rakúskymi štátnymi zamestnancami.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Štefunková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies