Vyhlásenie ministra zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Juraja Blanára k 2. výročiu vojenskej invázie Ruskej federácie proti Ukrajine

NETKY.SK • 24 Február 2024, 17:04 • 2 min
Vyhlásenie ministra zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Juraja Blanára k 2. výročiu vojenskej invázie Ruskej federácie proti Ukrajine

Dnes (24. februára 2024) si svet pripomína 2. výročie začiatku pokračujúcej vojenskej invázie Ruskej federácie proti Ukrajine, ktorej výsledkom je množstvo obetí a hospodárska, kultúrna a environmentálna devastácia nášho východného suseda.

slovakia

left justify in out

Od získania zvrchovanosti a nezávislosti Slovenskej republiky v roku 1993 slovenská diplomacia dôsledne presadzuje rešpektovanie základných noriem medzinárodného práva ukotvených v Charte OSN a Zakladajúcom Helsinskom Akte všetkými aktérmi svetového diania. Takto pristupuje aj k Ukrajine, kde došlo zo strany Ruskej federácie jednoznačne k porušeniu medzinárodného práva.

Slovenská republika podporuje Ukrajinu ako mierovú, demokratickú, teritoriálne celistvú, v medzinárodne uznaných hraniciach s perspektívou v Európskej únii po splnení všetkých kritérií stanovených pre všetky kandidátske krajiny. Nášmu susedovi chceme aj naďalej poskytovať materiálnu, humanitárnu a rozvojovú pomoc a podporíme zapojenie slovenských subjektov do obnovy Ukrajiny.

Slovenská republika apeluje na čo najskoršie začatie mierových rokovaní, čo nebude možné bez politickej vôle a aktívnej kolektívnej diplomacie. Preto podporujeme mierové aktivity vrátane iniciatívy prezidenta Ukrajiny vedúce k tomuto cieľu.

Slovenská republika je pripravená konštruktívne sa zapojiť do procesov na medzinárodnej scéne, ktoré môžu prispieť k ukončeniu tejto vojny. Pre Slovenskú republiku je aj naďalej dôležité, aby bol budúci mier pre Ukrajinu komplexný, spravodlivý, trvalý a plne v súlade s kľúčovými princípmi Charty OSN. Iba taký prispeje k posilneniu celoeurópskej stability a bezpečnosti.

SR vyjadruje solidaritu so všetkými obeťami vojenskej invázie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sarah Horová
Zdroj/foto: MZV SR, Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Juraj Blanár. (www.mzv.sk)
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies