Izrael podpisuje ďalšiu dohodu o spolupráci, Hamas a palestínske vedenie je proti

NETKY.SK • 12 September 2020, 10:12 • 2 min
Izrael podpisuje ďalšiu dohodu o spolupráci, Hamas a palestínske vedenie je proti

JERUZALEM - Palestínska samospráva a islamistické hnutie Hamas odsúdili v piatok dohodu o normalizácií vzťahov medzi Bahrajnom s Izraelom. Dohodu označili za ďalšie "bodnutie do chrbta" zo strany arabského štátu a akt "agresie" voči Palestínčanom.

slovakia

left justify in out

Oznámil to aj prezident USA 

Dosiahnutie "mierovej dohody" medzi Bahrajnom s Izraelom oznámil v piatok na Twitteri americký prezident Donald Trump. Podľa spoločného vyhlásenia USA, Izraela a Bahrajnu, ktoré Trump následne zverejnil, sa obe krajiny dohodli na nadviazaní "úplných diplomatických vzťahov".

 

 

Bahrajn sa tak — po Spojených arabských emirátoch (SAE) — stal druhou arabskou krajinou, ktorá sa v ostatných týždňoch rozhodla normalizovať svoje vzťahy s Izraelom.

 

Ďalšia rana do chrbta 

Palestínsky minister sociálnych vecí Ahmad Majdalání v reakcii na oznámenie uviedol, že podobne ako augustová obdobná dohoda o normalizácií vzťahov medzi SAE a Izraelom, je aj táto s Bahrajnom "bodnutím do chrbta" pre Palestínčanov i tzv. palestínsku otázku.

 

img

 

Hamas, ktorý ovláda pásmo Gazy, ju zase označil za "agresiu", ktorá predstavuje "vážnu ujmu" pre palestínsku otázku. Len začiatkom septembra sa pritom ukončili nepokoje v pásme Gazy. Na dohodu Izraela s Bahrajnom medzičasom reagoval aj Irán. Popredný iránsky predstaviteľ ju označil za zradu pre Palestínčanov.

 

Egypt je dohode naklonený 

Dohodu naopak privítal egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí, ktorý ju označil za historický krok zameraný na "upevnenie stability a mieru na Blízkom východe" a poďakoval všetkým, ktorí sa na jej dosiahnutí podieľali. Egypt podpísal mierovú zmluvu s Izraelom v roku 1979, ako vôbec prvá arabská krajina. Dlhodobo tiež zohráva úlohu sprostredkovateľa medzi Izraelom a islamistickým hnutím Hamas, ktoré ovláda pásmo Gazy.

 

img

 

Budú sa podpisovať 2 dohody 

Dohodu o normalizácií vzťahov slávnostne podpíšu Bahrajn s Izraelom 15. septembra v Bielom dome. Zároveň na tejto ceremónii bude podpísaná rovnaká dohoda aj so Spojenými arabskými emirátmi, ktoré jej dosiahnutie oznámili už 13. augusta. Historické dohody Izraela so SAE i s Bahrajnom sprostredkovali Spojené štáty. Dohodu so SAE považuje Trump za svoj veľký diplomatický úspech.

 

img

 

SAE sa rozhodli nadviazať diplomatické vzťahy s Izraelom ako vôbec prvá krajina z oblasti Perzského zálivu a v poradí tretí arabský štát — po Egypte a Jordánsku. Izraelská vláda sa v rámci dohody so SAE zaviazala, že pozastaví kontroverzné plány anexie časti palestínskych území v okupovanom Predjordánsku.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies