Za porušenie Bieleho kódexu hrozí lyžiarom vykázanie zo strediska

NETKY.SK • 16 Február 2023, 18:30 • 2 min
Za porušenie Bieleho kódexu hrozí lyžiarom vykázanie zo strediska

DONOVALY - Za porušenie Bieleho kódexu v lyžiarskom stredisku na Donovaloch hrozí nedisciplinovaným lyžiarom i vykázanie zo strediska. Pre TASR to za Park Snow Donovaly uviedol Michal Krolák.

slovakia

left justify in out

Pri zaistení bezpečnosti lyžiarov na zjazdovkách sa stredisko podľa Kroláka riadi zákonom o Horskej záchrannej službe a ďalšími predpismi. Stredisko prijalo aj pravidlá správania sa lyžiarov na trati známe ako Biely kódex, návštevníci ho nájdu pri každej pokladni či na webovej stránke strediska. "Pokiaľ zistíme porušenie pravidiel správania sa, nasleduje upozornenie, respektíve vykázanie nedisciplinovaných lyžiarov a zablokovanie skipasu. Najčastejšie porušenia sú spojené s neprimeranou rýchlosťou a bezohľadnosťou," dodal Krolák.

 

Za prínosné by stredisko považovalo zriadenie stálej hliadky, ktorá by dohliadala na dodržiavanie pravidiel a bezpečnosť na zjazdovkách. "Bola by to pomoc, ale v súčasnosti nie je na to zákonná opora," skonštatoval Krolák. Ministerstvo vnútra SR pre TASR potvrdilo, že nateraz nad zriadením takzvanej lyžiarskej polície neuvažuje. Záchranári v uplynulých týždňoch zaznamenali vysoký nárast úrazov na lyžiarskych svahoch, často išlo o zrážku lyžiarov. Došlo k nej aj 10. februára v stredisku Veľká Rača Oščadnica na Kysuciach. Následky nehody neprežil osemročný chlapec. Prípadom sa zaoberá polícia. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona