Vydavatelia žiadajú Apple o prehodnotenie poplatkov v App Store

NETKY.SK • 21 August 2020, 15:51 • 2 min
Vydavatelia žiadajú Apple o prehodnotenie poplatkov v App Store

NEW YORK - Niekoľko významných amerických médií a vydavateľov požaduje, aby Apple prehodnotila poplatky, ktoré spoločnosť účtuje v svojom internetovom obchode App Store.

slovakia

left justify in out

Príliš vysoké poplatky

Skupina vydavateľov média poslala spoločnosti Apple list, v ktorom žiada o objasnenie, aké podmienky musia splniť, aby dosiahli zníženie poplatku. S 30-percentnou províziou v obchode App Store nie sú spokojní.

 

Svoje nároky vyjadrili najmä také médiá ako The New York Times, Washington Post a agentúra Bloomberg. Tvrdia, že Amazon dostal v App Store zníženú províziu.

 

"Chceli by sme pochopiť, aké podmienky musia spĺňať naše spoločnosti, vytvárajúci vysokokvalitný obsah, aby dostali rovnaké podmienky, aké Amazon dostáva od Apple pre svoju aplikáciu Amazon Prime Video," povedal Jason Quint, generálny riaditeľ spoločnosti Digital Content Next.

 

img

 

Generálny riaditeľ Apple Tim Cook už predtým uviedol, že zníženie poplatkov sa udelí každému, kto spĺňa určité požiadavky. Vydavatelia chcú tieto požiadavky objasniť a províziu znížiť na polovicu - z 30% na 15%.

 

Ako Apple zarába v App Store

Apple si účtuje 30 percent províziu za každú jednu platbu vykonanú prostredníctvom App Store. Vývojári aplikácií pritom nemôžu využívať žiadnu inú platobnú metódu, pretože by boli vylúčení z App Store.

 

V poslednej dobe sa čoraz viac vývojárov začali sťažovať na tieto poplatky. Podľa nich 30-percentná provízia je nespravodlivá a dáva spoločnosti Apple výhodnú pozíciu.

 

Z dôvodu vysokých poplatkov sa začal spor medzi spoločnosťami Apple a Epic Games. Vývojári populárnej hry Fortnite sa pokúsili spustiť predaj hernej meny (v rámci in-app nákupov) obchádzaním App Store, aby sa vyhli plateniu 30-percentnej provízie.

 

Z tohto dôvodu Apple v polovici augusta odstránila populárnu hru zo svojho internetového obchodu. V reakcii na to Epic Games podala žalobu a obvinila spoločnosť Apple z protikonkurenčného správania.  



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ann M

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona