Rakúsko apelovalo na Kremeľ, aby predĺžil čiernomorskú obilnú dohodu

NETKY.SK • 17 Júl 2023, 14:00 • 2 min
Rakúsko apelovalo na Kremeľ, aby predĺžil čiernomorskú obilnú dohodu

VIEDEŇ / KYJEV / MOSKVA - Rakúsky rezort diplomacie požiadal v pondelok Rusko, aby súhlasilo s predĺžením čiernomorskej obilnej dohody.

slovakia

left justify in out

"Naliehavo žiadame Rusko, aby súhlasilo s predĺžením čiernomorskej obilnej iniciatívy," uviedlo ministerstvo na sociálnej sieti Twitter. Predĺženie dohody, ktorej platnosť vyprší v pondelok pred polnocou, má podľa APA kľúčový význam pre globálnu potravinovú bezpečnosť.

Rakúsky rezort diplomacie k svojmu príspevku pridal hashtag "FoodIsNotAWeapon", teda potraviny nie sú zbraň. Vlády mnohých ďalších krajín i Organizácia Spojených národov (OSN) takisto apelujú na Rusko, aby spomínanú dohodu v pondelok o polnoci (23.00h SELČ) nenechalo vypršať. 

Ruský prezident Vladimir Putin neochotu Moskvy odôvodňuje tvrdením, že jej požiadavky súvisiace s iniciatívou neboli splnené. Kremeľ chce, aby Západ uvoľnil sankcie uvalené na Rusko kvôli vojne, ktorú vedie na Ukrajine; na to však Západ nie je pripravený, konštatuje APA. Rusko opakovane hrozí vystúpením z dohody, ktorú sprostredkovali OSN a Turecko v júli 2022 s cieľom uvoľniť ukrajinské prístavy zablokované ruskou inváziou. Dohodu odvtedy už viackrát predĺžili.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
TASR / Marek Nemček Foto: SITA / AP Photo / Andrej Kravchenko
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies