Bizarné módne trendy z 80. rokov, z ktorých mnohé vidieť v uliciach ešte aj dodnes

NETKY.SK • 18 Jún 2023, 18:00 • 2 min
Bizarné módne trendy z 80. rokov, z ktorých mnohé vidieť v uliciach ešte aj dodnes

SVET - Móda vždy bola spôsobom, ako vyjadriť svoju individualitu a nekonvenčnosť. V 80. rokoch sa však niektorí módni návrhári a nadšenci rozhodli, že budú kráčať ešte o krok ďalej. Nasledovala éra bizarných módnych trendov, ktorá prinášala odvážne kombinácie, výstredné tvary a prekvapivé materiály. Pripravte sa na cestu do minulosti a zistite, aké bizarnosti sa vtedy nosili!

slovakia

left justify in out

Osemdesiate roky minulého storočia, často označované ako „dekáda excesov“, boli svedkom množstva módnych trendov, ktoré možno opísať len ako odvážnenekonvenčné a, otvorene povedané, škaredé. Vypchávky na ramená, spraná džínsovina, návleky na nohy a neónové farby - všetko to prispelo k ére, ktorú možno opísať len ako módne fiasko. Aj keď tieto trendy mohli niektorí považovať za škaredé, slúžia ako dôkaz jedinečného a nehanebného sebavyjadrenia desaťročia. Poďte sa s nami pozrieť na jednotlivé módne trendy z vtedajších rokov, ktoré niektorí ľudia ešte dodnes oplakávajú s nádychom nostalgie.

 

img

 

Neón

 

Verte či nie, v 80. rokoch bola fluorescenčná (alebo jednoducho neónová) farba znakom dobrého vkusu. Ulice sa zmenili na more zvýrazňovacej žltej, elektricky ružovej a oslepujúco zelenej farby, takže, prirozdene, každý siahol po slnečných okuliaroch. Nosili ju vtedy ľudia od hlavy po päty a bez hanby s ňou kombinovali farby. Najdôležitejšie bolo byť videný – z diaľky!

 

img

 

Ramenné vypchávky

 

Z nejakého neznámeho dôvodu bol tento štýl „vešiakov“ v 80. rokoch v móde mužov aj žien. Vypchávky na ramenách dodali každému saku (najlepšie pastelovému) vzhľad so širokými ramenami, no mohli ste ich nosiť aj pod blúzkou. alebo ešte horšie, pod svetrom – samozrejme neónovým.

 

img

 

Sprané džínsové looky

 

Osemdesiate roky boli slávnou érou spraných džínsov (acid-washed jeans). Koľkí z nás si naschvál zodrali džínsy alebo ich umyli bielidlom, aby si vytvorili tento štýl? Tento trend sa vzťahoval na čokoľvek denim: džínsy, šortky, bundy. Pravidlom bolo nosiť ich všetky naraz.

 

img

 

Spandex

 

Spandex bol v osemdesiatych rokoch doslova všade a každá výhovorka na jeho nosenie bola dobrá! Od rockových hviezd (ako The Scorpions alebo Iron Maiden) až po hercov, ktorí si mysleli, že sú inštruktormi aerobiku, ako napríklad Olivia Newton-John, aby sme vymenovali aspoň jedného.

 

img

 

Až moc výrazný make-up

 

Zabudnite na prirodzený vzhľad, pokiaľ ide o mejkap, to bolo motto 80. rokov, ktorého sa držala takmer každá žena. Očné tiene až po obočie, hustý červený rúž, žiarivá ružová lícenka a modrá maskara boli len niektoré z požadovaných kozmetických trendov.

 

img

 

Ľadvinky

 

Základom 80-tych rokov bola, jednoznačne, ľadvinka (fanny pack), ktorú môžete vidieť dodnes. Nikto nemôže poprieť, aké je to hrozné, ale musíte uznať, že to bolo celkom praktické na nosenie všetkých vašich pogov a tamagotchi.

 

img

 

Mullet účes

 

Každý muž, ktorý žil v osemdesiatych rokoch minulého storočia, určite používal tento klasický štýl „vpredu biznis, vzadu párty“. Dlhý a strapatý po krk, ale čistý strih vpredu, mullet sa perfektne hodil k tenkým fúzom.

 

V našom Československom prostredí bol tento účes obzvlášť populárny najmä kvôli tomu, že ho vtedy nosil hokejista Jaromír Jágr. Samozrejme, každý chlap chcel vtedy vyzerať ako tento hokejový idol, a preto si možno všimnúť tieto otrasné účesy v uliciach dodnes.

 

img

 

Účesy tzv. trvalá

 

Vlasy neboli len veľké v 80. rokoch, boli obrovské! Čím väčšie, tým lepšie. A kto za to môže? Trvalé! Tento trend bol tiež „veľkým“ úderom najmä medzi ženami, ale aj medzi mužmi.

 

img

 

Tanečné úbory

 

V osemdesiatych rokoch ste nemuseli byť tanečníkmi, aby ste si obliekli tanečné oblečenie. Každý mal neustále na sebe neónové návleky na nohy, pančuchy a trikoty. Rozhodne za to mohli filmy ako Flashdance a Dirty Dancing.

 

img

 

Klobúky typu "bucket hat"

 

Skombinujte zamat a kvetinový vzor s pružným okrajom, ktorý vyzerá trochu ako vedro a presto – máte všetky prvky veľkej módnej chyby. Bucket hat trend sa takisto v posledných rokoch vracia, ale tento, našťastie, nie je až tak hrozný ako napríklad nosenie ľadviniek.

 

img

 

Teplákové súpravy

 

V osemdesiatych rokoch bolo možné tepláky vidieť všade, okrem telocvične. Trendy a pohodlné teplákové súpravy sa pomaly dostávali na školské dvory a predmestské ulice, až pokým ich nenosili do obchodu s potravinami alebo do kancelárie aj naši rodičia.

 

img

 

Futuristické slnečné okuliare

 

Slnečné okuliare s nádychom futurizmu sú ďalším módnym trendom, ktorý sa v súčasnosti vracia naspäť do kurzu. V 80. rokoch sa futuristické slnečné okuliare znásobili rýchlosťou blesku. Obrovské, nekonvenčné, takmer ako nejaká socha priamo zo štvrtej dimenzie, tieto slnečné okuliare boli charakteristickým znakom éry.

 

img

 

Obrovské náušnice

 

Vždy môžu byť väčšie! To bolo motto pre náušnice v 80. rokoch, keď ste mohli vidieť dievčatá (a dokonca aj chlapov!) s ekvivalentom dvoch bowlingových gúľ visiacich na ich ušných lalôčikoch. Kto by zabudol na klasické kruhové náušnice, ktoré vám siahali takmer po plecia? Nehovoriac o tom, že „chic“ plast bol v tom čase veľmi horúcim artiklom.

 

img

 

Plastové náhrdelníky

 

Počuli nás prichádzať na míle ďaleko, ovešaných našimi náhrdelníkmi a náramkami, ktoré typicky cinkali všade. Vtedy naozaj prvotriedne šperky! Zhromažďovali sme ich, vymieňali sme ich, stratili sme ich a kúpili sme ďalšie. Tento trend bol skutočne zlý, či už pre životné prostredie alebo náš chrbát.

 

img

 

Čelenky

 

V osemdesiatych rokoch každý nosil čelenku – od rockových hviezd až po dospievajúce dievčatá. Tento módny trend sa šíril rýchlosťou blesku. Je pravda, že to bolo skvelé na to, aby sa vám z tváre nedostali všetky tie veľké, trvalé vlasy.

 

img

 

Pánske pastelové obleky

 

Vďaka, Miami Vice, za povzbudenie tisícok mužov, aby si obliekli pastelové obleky s nadrozmernými sakami, veľkými ramenami a širokými nohavicami. Na dotvorenie vzhľadu si muži museli pod ním obliecť priliehavé tričko a predovšetkým nie ponožky.

 

img

 

Geometrické vzory

 

Osemdesiate roky boli o posúvaní hraníc, pokiaľ ide o farby, potlač a geometrické tvary. Ľudia sa nebáli miešať materiály, vzory, prúžky, bodky, flitre a zoznam by mohol ďalej pokračovať! Prečo? Na upútanie pozornosti, samozrejme!

 

img

 

Takže hoci niektoré módne trendy z 80. rokov môžu byť považované za bizarné a výstredné, nemôžeme poprieť, že práve tieto výstrelky prispeli k nezabudnuteľnému a neopakovateľnému módnemu vývoju tohto obdobia. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies