Rakúski aktivisti chcú zbúrať Hitlerov balkón z viedenskej radnice

NETKY.SK • 18 Október 2018, 08:22 • 2 min
Rakúski aktivisti chcú zbúrať Hitlerov balkón z viedenskej radnice

VIEDEŇ - Aktivisti požiadali úrady o odstránenie predmetného balkóna z priečelia budovy viedenskej radnice.

slovakia

left justify in out

Z tohto miesta rečnil Adolf Hitler počas prejavu 9. apríla 1938, pričom nacistický vodca stál na špeciálne skonštruovanom drevenom balkóne, ktorý neskôr na jeho počesť nahradili stálym, kamenným.

 

img

Zdroj: SITA

 

Na pôvod tohto balkóna sa medzičasom zväčša zabudlo, avšak skupina aktivistov s názvom "Výpadok pamäte" sa teraz usiluje, aby bol tento architektonický prvok z radničnej budovy odstránený pri príležitosti 100. výročia vyhlásenia prvej rakúskej republiky a zároveň 80. výročia anšlusu, teda anexie Rakúska nacistickým Nemeckom.

 

Aktivisti zároveň navrhujú, aby sa pred rozobratím inkriminovaného balkóna z neho predniesol mierový prejav 12. novembra, presne 100 rokov po vyhlásení Nemeckého Rakúska.

 

Vedúca kultúrna činiteľka Viedne Veronica Kaupová-Haslerová diskusiu o danej otázke privítala, ale uprednostňuje, aby balkón zostal na svojom mieste s tým, že sa lepšie vysvetlí jeho história.

 

Eva Blimlingerová, šéfka komisie zodpovednej za výskum a vrátenie majetku odcudzeného nacistami, pre denník Kurier vyhlásila: "Tento balkón je - ako toľko iného, čo pochádza z národného socializmu - súčasťou našich dejín."

 

Anšlus v roku 1938 privítala veľká časť rakúskej verejnosti. Krátko nato mal Hitler 15. marca známy prejav z iného viedenského balkóna - z cisárskeho paláca Hofburg. Oba prejavy prilákali obrovské masy ľudí.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies