Stromy v mestách by mohli znížiť úmrtia spôsobené horúčavami až o tretinu

NETKY.SK • 1 Február 2023, 13:30 • 2 min
Stromy v mestách by mohli znížiť úmrtia spôsobené horúčavami až o tretinu

BARCELONA - Vysádzanie stromov v mestách by mohlo znížiť počet úmrtí, ktoré sú priamo spôsobené horúčavami. Vyplýva to z výsledkov štúdie, ktorá bola v stredu uverejnená v časopise The Lancet. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

slovakia

left justify in out

Vedci zistili, že ak by 30 percent mestských oblastí pokrývali stromy, teplota by sa počas letných mesiacov znížila v priemere až o 0,4 stupňa Celzia. V súčasnosti však listnaté stromy pokrývajú len necelých 15 percent plochy európskych miest. Pre vysoké teploty predčasne zomrelo v 93 európskych mestách v roku 2015 až 6700 ľudí. Podľa novej štúdie sa však až tretine týchto úmrtí dalo predísť. "Horúčavy v mestách sú spojené so zlyhaním srdca, potrebou hospitalizácie či predčasnými úmrtiami," uviedla vedúca štúdie Tamara Iungmanová.

 

img

 

Dodala, že cieľom bádateľov je "informovať miestne samosprávy o prínosoch strategického zaraďovania zelených plôch do mestskej infraštruktúry a podporovať tak udržateľnejšie a zdravšie mestá". AFP upozorňuje, že v mestách býva zvyčajne vyššia teplota vzduchu než na predmestiach či vidieku. Dôvodom je tzv. efekt mestských tepelných ostrovov. Extrémne horúčavy sú dôsledkom nedostatočnej vegetácie, vzduchu vypúšťaného z klimatizácií, tmavého asfaltu a stavebných materiálov pohlcujúcich teplo. Klimatická zmena tento fenomén ešte zhoršila. Európa vlani zaznamenala najhorúcejšie leto v dejinách a druhý najteplejší rok vôbec. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies