Ulovte si skvelý letný zážitok len niekoľko hodín od hraníc - tipy na výlety "na otočku"

NETKY.SK • 25 Jún 2023, 11:00 • 2 min
Ulovte si skvelý letný zážitok len niekoľko hodín od hraníc - tipy na výlety "na otočku"

V zahraničí, no nie tak celkom! Nechce sa vám zažívať stresy z veľkého balenia, plánovania a úmorného cestovania, a predsa chcete toto leto „okoštovať“ aj kúsok niečoho nového, exotického?

slovakia

left justify in out

Žiadny problém! Aj doslova pár hodín cesty od našich hraníc (niekedy ešte menej) sú výnimočné miesta, kde môžete dokonale zrelaxovať, cítiť sa ako na zahraničnej dovolenke a večer sa pekne pohodlne vrátiť s novými zážitkami domov...

 

1. Neusiedler See – toto najväčšie stepné jazero v Strednej Európe (315 km2) už roky láka Bratislavčanov na nezabudnuteľné celodenné výlety. Nádherné prírodné scenérie, skvelé služby a pri pohľade na „nekonečnosť“ jazera nezameniteľný pocit, že ste pri mori... Neusiedler, alebo Neziderské jazero je skvelé tým, že si môžete vybrať z viacerých miest, jeho pobrežie je posiate množstvom mestečiek a dedín. Najznámejším centrom je Podersdorf, malebné je aj historické mestečko Rust, určite neoľutujete prechádzku po rovnomennom národnom parku s výnimočnými druhmi vtáctva a biotopov, vďaka ktorému má zápis v UNESCO.

Turistické centrum je známe aj bohatou ponukou vodných športov. Stretávajú sa tu milovníci windsurfingu, člnkovania, jachtingu, na niektorom z ihrísk si môžete zahrať volejbal, basketbal, ping-pong. Alebo sa len tak prechádzať po krásnom okolí a podvečer si sadnúť do dobrej reštaurácie, popíjať rakúske biele, pozorovať vietor v plachtách vodákov a pochvaľovať si, ako blízko sa dá zažiť dokonalá letná idylka!

 

img

Neusiedler See - Neziderské jazero.

 

2. Seegrotte Hinterbrühl – neďaleko Viedne nájdete ďalšie jazero so sueprlatívom – najväčšie podzemné jazero Európy! Turistická atrakcia vznikla vlastne náhodou – po odstrele v sadrovej bani v r. 1912 natieklo do podzemných štôl a chodieb veľké množstvo vody a vzniklo tak impozantné jaskynné jazero o šírke 60 metrov.

Dnes jaskyňu navštevujú ročne (od 1. apríla do 31. októbra) množstvá turistov. Prehliadka trvá cca 45 minút, treba sa však ňu poriadne obliecť, nezabúdajte, že aj uprostred leta tu nebude viac ako desať stupňov Celzia.

 

img

Seegrotte Hinterbrühl

 

3. Laxenburg – Viedeň je plná krásnych zámkov a parkov, no vedeli ste, že jeden nádherný romantický hrad nájdete aj cca 15 kilometrov južne od rakúskej metropoly? Park Laxenburg so svojím pokojom a zeleňou je ideálnym miestom oddychu a úniku z dennej rutiny. Tunajší neoklasicistický hrad Franzenburg vás očarí priam rozprávkovým dojmom. Dejiny celého komplexu siahajú až do 13. storočia, okrem histórie a prehliadky samotného hradu (na ktorom údajne trávili medové týždne aj cisár František Jozef so svojou Sisi) si tu môžete vychutnávať prechádzky parkom, či romantickú plavbu na člne po jazierku. Prehliadky sa konajú denne od 11. do 16. h.

 

img

Laxenburg.

 

4. Belvedér – a teraz trochu na inú nôtu! Druhý najväčší palácový komplex Viedne (po Schönbrunne) je hotovým rajom pre milovníkov umenia, ktoré nepochybne takisto k letným prázdninám patrí. Jeho súčasťou sú dva barokové paláce – horný a dolný Belvedér, ktoré dal postaviť princ Evgen Savojský v 17. storočí. Názov evokuje krásny výhľad, no okrem toho sa tu núka pohľad najmä na fascinujúce umelecké diela. Niet divu, Belvedér bol originálne sídlom cisárskej, neskôr Rakúskej galérie. Pokochajte sa pohľadmi na zlatú izbu, či mramorovú sálu, v Oranžérii nájdete expozíciu stredovekého umenia, obdivovať môžete diela Gustava Klimta, Egona Schieleho, či Franza Xavera. Poprechádzajte sa po nádherných záhradách, pre ktoré ako predloha slúžili záhradníkovi Dominiquemu Gerardovi tie vo Versailles.

 

5. Dachstein – aj tento výnimočný výlet je ešte stále v rámci tých, ktoré urobíte „na otočku“. Dachstein nájdete cca 360 kilometrov od Bratislavy a tunajší Skywalk ponúka prechádzku v oblakoch vo výške 2 700 metrov, odkiaľ pri dobrom počasí dovidíte až do Česka, alebo Slovinska. Ide určite o najpozoruhodnejšiu vyhliadkovú plošinu v Alpách, keď pod sebou máte 250-metrovú skalnú stenu Hunerkogel a okolo vás nezabudnuteľnú panorámu. Pre zaujímavosť – na tejto nebeskej prechádzke budete vyššie ako napríklad na vyhliadkovej plošine pri Niagarských vodopádoch.

 

img

Skywalk Dachstein.

 

6. Pannonhalma – odskočme si teraz nachvíľu aj k susedom do Maďarska. Zaujímavé mestečko asi hodinu od Bratislavy vonia históriou a levanduľami. Vďaka tunajšiemu chýrnemu levanduľovému poľu sa budete cítiť ako v Provensálsku. Dominantou mestečka je však veľkolepý benediktínsky kláštor s tisícročnou históriou. Sídli hrdo na kopci, odkiaľ budete mať výhľad na celé okolie. Najkrajšou miestnosťou kláštora je určite knižnica so vzácnymi historickými exemplármi. Ku kláštoru patrí aj vinica, kde je počas prehliadky (tá je prístupná aj v slovenčine!) možná degustácia a návšteva levanduľovej farmy, kde si môžete kúpiť voňavé mydlo, ale aj levanduľový čaj, čokoládu či pálenku.

 

img

Knižnica v kláštore v Pannonhalme.

 

7. Portorož – ako bonus pridávame niečo pre dobrodruhov a tých, čo sa už nevedia dočkať mora, no nemajú čas stráviť pri ňom viac ako dva dni. Aj pre vás je tu možnosť, i keď možno trochu bláznivá. Čo takto sadnúť do auta, vybrať sa do slovinskej Portorože (540 kilometrov z Bratislavy, 6 hodín cesty), okúpať sa, nasať život mesta a vrátiť sa domov? ... Nie pre každého, ale skvelý letný zážitok to určite bude! Portorož ponúka kvalitné služby pre turistov, rušný nočný život, prakticky celým jeho pobrežím sa tiahne piesková pláž. Dajte si skvelé morské plody v reštaurácii na promenáde, choďte si pozrieť záhadné kamenné sochy na polostrov Seča, zájdite do vraj najkrajšieho mestečka slovinského pobrežia Piraň, len 3 km od Portorože.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Alexandra Elia
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies