Rakúšanmi sa budú môcť stať aj potomkovia tých, ktorí z krajiny utiekli pred nacizmom

NETKY.SK • 20 September 2019, 15:42 • 2 min
Rakúšanmi sa budú môcť stať aj potomkovia tých, ktorí z krajiny utiekli pred nacizmom

VIEDEŇ - Rakúsky parlament schválil návrh zákona umožňujúci udeliť občianstvo potomkom obetí nacistov, ktoré utiekli z krajiny v čase, keď bola súčasťou Tretej ríše Adolfa Hitlera.

slovakia

left justify in out

Za novú legislatívu hlasovala vo včerajších večerných hodinách veľká väčšina poslancov. Návrh predložila ešte predchádzajúca konzervatívno-pravicová vláda kancelára Sebastiana Kurza, ktorá sa rozpadla v máji v dôsledku korupčného škandálu.

 

img

 

Na základe nového zákona budú môcť o udelenie občianstva požiadať deti, vnúčatá a pravnúčatá tých osôb, ktoré boli nútené zo svojej vlasti utiecť pred nacistami. Až doteraz mohli rakúske občianstvo získať iba tí, ktorí prežili holokaust. Kurzova Rakúska ľudová strana (ÖVP), ktorá sa snaží o víťazstvo v predčasných parlamentných voľbách vypísaných na 29. septembra, urobila za 18 mesiacov svojej vlády viacero diplomatických gest voči Izraelu. Ľudovci tvorili koalíciu s pravicovo-populistickou Slobodnou stranou Rakúska (FPÖ).

 

 

Nový zákon sa vzťahuje na potomkov tých, ktorí boli v čase úteku Rakúšanmi alebo mali štátnu príslušnosť inej krajiny niekdajšieho Rakúsko-Uhorska. V rámci osobitného režimu bude Viedeň, ktorá za bežných okolností neuznáva dvojaké občianstvo, vydávať týmto osobám cestovné pasy bez toho, aby mali v Rakúsku trvalé bydlisko alebo sa museli vzdať predošlého občianstva.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona