Južná Austrália zažíva rekordné horúčavy, zaznamenali masívny úhyn divých koní

NETKY.SK • 24 Január 2019, 14:41 • 2 min
Južná Austrália zažíva rekordné horúčavy, zaznamenali masívny úhyn divých koní

ADELAIDE - Teplota vzduchu v južných oblastiach Austrálie dosiahla vo štvrtok takmer 48 stupňov Celzia. Ide o prekonanie doterajších teplotných rekordov.

slovakia

left justify in out

V dôsledku dehydratácie a vyhladovania uhynulo vo vysušenej krajine viac ako 90 divokých koní a zo stromov padajú teplom vyčerpané netopiere. Informovali o tom agentúra AFP a spravodajská stanica BBC.

 

Meteorologický úrad zverejnil merania, podľa ktorých dosiahla teplota severne od Adelaide 47,9 stupňa Celzia, pričom priamo v regionálnej metropole štátu Južná Austrália to bolo 46,2 stupňa Celzia. Podľa AFP horúčavy prekonali doterajší rekord z roku 1939.

 

Obyvatelia Adelaide sú na horúce letá v tejto zemepisnej šírke zvyknutí, aktuálne teploty sú však náročné aj pre nich. Vo viac než 13 mestách v štáte Južná Austrália zaznamenali lokálne rekordy. Za uplynulých 24 hodín vyhľadalo lekárku starostlivosť v dôsledku tepla 44 ľudí.

 

img

 

"Nezabudnite skontrolovať svojich starších priateľov, príbuzných a susedov, ale aj tých, ktorí sa necítia dobre," uviedla na Twitteri záchranná služba.

 

Zdravotníci taktiež varovali pred kontaktom so stovkami teplom omráčených netopierov, ktoré padajú zo stromov v parkoch.

V austrálskom Severnom teritóriu pri meste Alice Springs spôsobili horúčavy minulý týždeň priamo vo vysušenom vodnom zdroji smrť viac ako 90 divých koní.

 

Okolo 40 zvierat zomrelo na dehydratáciu a hlad, zvyšné trpiace kone utratili, píše BBC. Šokujúce fotografie zachytávajúce desiatky mŕtvych zvierat sa šíria internetom.

 

"Očakávame, že mimoriadne situácie sa budú vyskytovať čoraz častejšie a nikto nie je naozaj pripravený a nemá zdroje na to, aby na ne reagoval," uvádza sa vo vyhlásení regionálnej organizácie Central Land Council (CLC).

 

Austrálčania sa pred teplom ukrývajú v klimatizovaných priestoroch nákupných centier alebo sa idú schladiť k oceánu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona