Pred súd sa postaví zločinecký gang zo Serede, ktorý mal prsty v drogách

NETKY.SK • 24 August 2020, 11:39 • 2 min
Pred súd sa postaví zločinecký gang zo Serede, ktorý mal prsty v drogách

BRATISLAVA - V septembri sa po prvý raz postaví pred súd zločinecká skupina zo Serede, u ktorej sa zistila distribúcia drog. Polícia ju zatkla v rámci akcie Venal.

slovakia

left justify in out

Vypočúvania budú trvať 3 mesiace

Proces so skupinou Slavomíra W. naplánovaný pred Špecializovaným trestným súdom (ŠTS) v Pezinku, pracovisko Banská Bystrica, sa začne 10. septembra a bude pokračovať 28. septembra. Ďalšie pojednávania sú naplánované na 13. až 15. októbra a šesť termínov je naplánovaných v novembri. Vyplýva to z rozpisu činnosti ŠTS.

 

Obvinených je 10 oôb 

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) podal obžalobu na túto časť skupiny v máji tohto roku. "Prokurátor ÚŠP podal 7. mája na ŠTS obžalobu na desať obvinených zo zločinu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny a súvisiacej trestnej činnosti zameranej na výrobu a distribúciu pervitínu, ako aj distribúciu kokaínu," uviedla vtedy hovorkyňa ŠTS Jana Tökölyová.

 

img

 

Lokalita Serede je známa výraznými aktivitami drogových dílerov, voči ktorým počas dvoch rokov zasahovala v rámci viacerých akcií Národná kriminálna agentúra (NAKA). Slavomír W. sa nachádzal od roku 2018 až do podania obžaloby v kolúznej väzbe.

 

Za 5 rokov takmer 17 miliónov 

Polícia zasahovala konkrétne voči tejto skupine 13. decembra 2018 počas akcie Venal, keď pôvodne obvinila 19 osôb. Od roku 2015 mali členovia skupiny zabezpečiť väčšie množstvo prekurzorov (tabletky) v hodnote približne 4,8 milióna eur na výrobu asi 480 kilogramov metamfetamínu v hodnote 16,8 milióna eur.

 

img

 

Zameranie na tri regióny 

V rámci úspešných policajných akcií Venal 1 až 4, zameraných na rozsiahlu protidrogovú činnosť v regióne Serede, Galanty a Trnavy, polícia dovedna za dva roky obvinila 56 osôb. "Ide o jednu z najrozsiahlejších akcií v histórii SR zameraných na boj s drogovou trestnou činnosťou páchanou zločineckými skupinami", viedol hovorca Prezídia Policajného zboru Michal Slivka.

 

 

Najväčšia akcia na Slovensku 

Zločinecké skupiny sa zaoberali prevažne výrobou a predajom metamfetamínu a predajom kokaínu. "Vzhľadom na množstvo zadokumentovaného metamfetamínu v uvedených akciách, ktorý bol  vyrobený a predaný na území SR, ako aj jeho hodnotu, taktiež počet obvinených osôb je možné uviesť, že ide o najrozsiahlejšiu akciu zameranú na boj s drogovou trestnou činnosťou páchanou zločineckými skupinami v histórii SR," objasnil Slivka.

 

img

 

Z liekov s efedrínom 

Posledná akcia Venal 4 sa uskutočnila 17. augusta. Polícia v rámci nej prekazila obchod s metamfetamínom v objeme 166,6 kilogramu. Metamfetamín si vyrobili z liekov s obsahom efedrínu, ktorý si pravidelne zadovažovali vo veľkých objemoch. Metamfetamín, ktorý bol zločineckou skupinou uvedený do obehu, je v celkovej hodnote 5,685 milióna eur. 

 

Vyšetrovanie v súvislosti s akciou Venal 2, 3, 4 sa nachádza v štádiu prípravného konania.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies