Automobilka Tesla upadá po tom, čo generálny riaditeľ Elon Musk varoval pred pomalším rastom v roku 2024

NETKY.SK • 25 Január 2024, 13:15 • 2 min
Automobilka Tesla upadá po tom, čo generálny riaditeľ Elon Musk varoval pred pomalším rastom v roku 2024

Akcie automobilky Tesla vo štvrtok klesli o 7 % po tom, čo generálny riaditeľ Elon Musk varoval, že rast tržieb sa tento rok spomalí napriek znižovaniu cien, ktoré už poškodilo marže a vyvolalo obavy investorov v najhodnotnejšej automobilke na svete.

slovakia

left justify in out

Elon Musk povedal, že rast bude „výrazne nižší“, keďže Tesla sa zameriava na novú generáciu elektrického vozidla, ktoré sa má vyrábať v jej továrni v Texase v druhej polovici roku 2025, čo by malo vyvolať ďalší boom dodávok.

 

Ale jeho pripomienky sa však nezhodli s investormi, keďže Tesla by mohla stratiť približne 50 miliárd dolárov na trhovej hodnote, ak sa strata pred trhom udrží. Jej akcie už tento mesiac klesli o 16,4 %.

 

"Titulky Tesly sa v podstate zhoršili," povedali analytici TD Cowen, pričom poznamenali, že štvrťročné príjmy a zisk boli tiež pod očakávaniami.

 

Odvetvie elektrických vozidiel sa už viac ako rok potýka so spomalením dopytu a zníženie cien spoločnosťou Tesla pravdepodobne zhorší tlak na začínajúce podniky a automobilky v tomto odvetví, ako je napríklad Ford.

 

"Problémom pre Teslu je, že akýkoľvek významný pokus o zvýšenie predaja sa bude pravdepodobne musieť dosiahnuť za cenu ďalšieho poklesu prevádzkového rozpätia, pretože bude musieť konkurovať BYD v Číne, ako aj zvýšenej konkurencii inde," povedal Michael Hewson, hlavný analytik trhu na CMC Markets.

Najmenej 10 maklérov zvýšilo svoje cenové ciele pre Teslu, zatiaľ čo štyria zvýšili svoj výhľad. Stredná cieľová cena teraz predstavovala 225 USD, čo je takmer o 9 % viac ako posledná záverečná cena akcie.

 

Podľa údajov LSEG sa s akciami spoločnosti obchoduje  takmer 60-násobne viac ako s 12-mesačnými odhadmi výnosov. To mu dáva prémiovejšie ocenenie ako ostatné akcie „Magnificent Seven“ – skupina, ktorá zahŕňa Apple, Microsoft či Nvidia.

 

Niektorí analytici tvrdili, že ocenenie by sa mohlo ťažko odôvodniť, ak by sa rast predaja a rozpätie spoločnosti Tesla ďalej oslabili. "Tesla čoraz viac vyzerá ako tradičná automobilová spoločnosť," povedala analytička Toni Sacconaghi z Bernstein.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Reuters, Investor's Business Daily, Foto: CoinMarketCap
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies