Rada Európy prerušila všetky vzťahy s Bieloruskom pre podporu ruskej invázie

NETKY.SK • 17 Marec 2022, 20:51 • 2 min
Rada Európy prerušila všetky vzťahy s Bieloruskom pre podporu ruskej invázie

BRUSEL/ŠTRASBURG – Rada Európy (RE), celoeurópska organizácia, ktorá bráni princípy právneho štátu v Európe, vo štvrtok oznámila prerušenie všetkých svojich vzťahov s Bieloruskom. Dôvodom je aktívna účasť tejto krajiny na ruskej invázii na Ukrajine, informuje spravodajca TASR.

slovakia

left justify in out

Výbor ministrov, výkonný politický orgán RE, v oficiálnej správe uviedol, že sa rozhodol pre prerušenie všetkých vzťahov s Bieloruskom. Vo vyhlásení sa tiež uvádza, že Rada Európy chce „upevniť väzby s bieloruskou občianskou spoločnosťou a opozíciou v exile“. Štvrtkové oznámenie o Bielorusku prichádza len deň po oficiálnom vylúčení Ruskej federácie z Rady Európy, ktorej členom boli Rusi od roku 1996.

 

img

 

Bielorusko nie je plnoprávnym členom Rady Európy, keďže nepodpísalo Európsky dohovor o ľudských právach. Vládny režim v Minsku však s organizáciou so sídlom v Štrasburgu spolupracuje ako signatár 12 dohovorov iniciovaných Radou Európy, vrátane Dohovoru proti obchodovaniu s ľuďmi, Európskeho kultúrneho dohovoru alebo Dohovoru o ochrane európskych voľne žijúcich organizmov a prírodných stanovíšť (Bernský dohovor). Bielorusko je tiež členom štyroch čiastkových dohôd, ktoré nemajú štatút medzinárodných zmlúv, ale navrhujú formu spolupráce v špeciálnych otázkach.

 

img

 

Minsk sa rovnako zúčastňoval na práci Skupiny štátov proti korupcii (GRECO) a Benátskej komisie, poradnej skupiny, ktorá vydáva právne poradenstvo k návrhom zákonov alebo existujúcim zákonom členských štátov RE. Účasť Bieloruska v týchto pracovných skupinách bola vo štvrtok tiež pozastavená, uvádza sa v správe Výboru ministrov Rady Európy.

 

Možno vás zaujme: Kompenzačné opatrenia sú pre nízkopríjmové skupiny ľudí nevyhnutné



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies