AKTUALIZÁCIA: Ako dopadla diskusia slovenského a poľského premiéra?

NETKY.SK • 10 Jún 2021, 15:21 • 2 min
AKTUALIZÁCIA: Ako dopadla diskusia slovenského a poľského premiéra?

BRATISLAVA/VARŠAVA - Témou dnešného slovensko-poľského rokovania boli COVID pasy, DPH či Nord Stream 2.

slovakia

left justify in out

AKTUALIZÁCIA

Heger po stretnutí s poľským prezidentom Andrzejom Dudom pre média uviedol, že rokovali v podobnom duchu ako s Morawieckim. Riešil s ním hospodárske, bezpečnostné témy a tiež tému Trojmoria a energetickej bezpečnosti. Informoval ho o postoji Slovenska k Nord stream 2 a spoločnej zhode v danej téme s poľským premiérom.

 

img

 

"Rozprávali sme sa aj o turizme, ale hlavne sme sa rozprávali o COVID-19," povedal. Tiež mu priblížil, že sa slovenskej vláde podarilo pre občanov Slovenska vyjednať s Českou republikou, Rakúskom, Maďarskom a Chorvátskom, aby mohli mať vstup do týchto krajín 22 dní po prvej dávke vakcíny bez testu a karantény!!! Slovensko toot poskytuje všetkým spoemnutým krajinám recipročne. 

 

Pôvodná správa

Vyjadril sa tak premiér Eduard Heger na spoločnej tlačovej konferencii s poľským predsedom vlády Mateuszom Morawieckim. Heger sa vo svojom príhovore poďakoval Poľsku za prejavy solidarity v čase pandémie. Priblížil, že poľským občanom, ktorým od prvého očkovania uplynulo 22 dní, povolia vstup na Slovensko bez karantény. Dúfa, že tento krok recipročne urobí aj poľská strana.

 

img

 

Súvisiaci článok: Eduard Heger plánuje diskutovať vo Varšave o aktuálnej epidemiologickej situácii aj európskej agende

 

Diskusia o COVID pasoch
Morawiecki uviedol, že v Poľsku sa začína diskusia o COVID pasoch. Poľskí občania môžu od 1. júna online požiadať o COVID pasy, na ktorých sa dohodla Európska únia, aby uľahčila cestovanie počas leta. Certifikáty, ktoré umožňujú vyhnúť sa karanténe, môžu dostať obyvatelia EÚ, ktorí preukážu, že boli zaočkovaní alebo negatívne testovaní na koronavírus alebo prekonali ochorenie COVID-19.

 

V celej Európskej únií by COVID pasy mali fungovať od júla. Momentálne v Poľsku plánujú uznávať iba tie vakcíny, ktoré sú uznané agentúrou EMA.

 

Nové kapitoly
Morawiecki tiež povedal, že sa začínajú písať nové kapitoly v oblastiach, ktoré predtým nerozvíjali. Podotkol, že v kontexte pandémie Slovensko a Poľsko ukázali, že nie sú len susednými krajinami, v čase šírenia ochorenia si pomáhali.

 

Nord Stream 2

V súvislosti s plynovodom Nord Stream 2 uviedol, že ho nepovažujú za správny. S týmto stanoviskom súhlasil aj slovenský premiér.

 

Čo ešte čaká slovenského premiéra?
Z premiérovho pracovného programu vyplýva, že sa vo Varšave stretne ešte s poľským prezidentom Andrzejom Dudom. Navštívi Slovenský inštitút a tiež položí vence k pomníku Čaty 535 Slovákov a k Hrobu neznámeho vojaka.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies