Ráczová-Lokšová oslavuje v nedeľu 60-tiny, všetko jej manažuje dcéra

NETKY.SK • 1 Október 2010, 11:57 • 2 min
Ráczová-Lokšová oslavuje v nedeľu 60-tiny, všetko jej manažuje dcéra

Ráczová-Lokšová oslavuje v nedeľu 60-tiny, všetko jej manažuje dcéra

slovakia

left justify in out

img

Slovenský šerm v seniorskej kategórii nikdy nedosiahol na úplný vrchol. Veľmi blízko k nemu mala jedine Katarína Ráczová-Lokšová, ktorá na majstrovstvách sveta v roku 1978 skončila druhá. V súčasnosti trénerka a športová funkcionárka v oblasti fair play oslávi v nedeľu okrúhle životné jubileum.   Najúspešnejšia šermiarka v slovenskej histórii a účastníčka troch olympijských hier sa dožíva 60 rokov. TASR síce neprezradila, kde a ako strávi narodeninovú oslavu, určite to ale bude v rodinnom kruhu. "Nemôžem to povedať, lebo je to prekvapenie a ja som sa to len náhodou dozvedela. Určite to však bude s rodinou. Bola by som prekvapená, keby nič nevymysleli. Dcéra je manažérka a manažuje aj celú rodinu," naznačila kontúry nedeľňajšieho sviatku.
Rodáčka z Košíc sa pôvodne nechcela venovať šermu a bola to predovšetkým vôľa jej rodičov, ktorí ju s bratom prihlásili práve na tento šport. S odstupom času je však rada, že práve šerm dostal prednosť pred plávaním, krasokorčuľovaním či gymnastikou. "Odmalička sme boli vedení k láske k športu. Keď som začala so šermom, nikto si vtedy nepomyslel, že to dotiahnem tak ďaleko. Skôr išlo o to, aby sme rozumne strávili voľný čas. Pravdupovediac, spočiatku som proti tomu veľmi bojovala, nechcela som šermovať. Mala som vtedy hádam 12 rokov. Nakoniec ma to chytilo a dnes keď sa ma niekto opýta, aký šport by som si vybrala, bez rozmýšľania odpoviem šerm, žiadny iný," uviedla úspešná fleuretistka.
Uznanie svetovej šermiarskej obce si popri iných úspechoch získala titulom vicemajsterky sveta na šampionáte v Hamburgu. Ako však povedala, za iných okolností mohla byť aj prvá. "Svetová špička bola neskutočne široká. Dnes by som v tom rozhodujúcom zápase viac taktizovala a čakala na chybu súperky. Vtedy som usúdila, že zaútočím. Je to pritom smiešne, lebo ten rozhodujúci zásah som dala. Rozhodcom však bol môj dodnes veľmi dobrý kamarát z Maďarska. Všetci vedeli, že trénujem v Maďarsku, že sa poznáme a myslím si, že on v tom momente dostal strach z uznania toho zásahu. Ja by som bola majsterkou sveta, sovietska reprezentantka by bola prehrala a boli by z toho problémy. Keby mal vtedy odvahu rozhodnúť tak ako mal, tak by som okrem titulu vyhrala aj celoročný Svetový pohár," povzdychla si.
Výnimočnosť Ráczovej-Lokšovej potvrdil aj jej kamarát, niekdajší sparingpartner a v súčasnosti viceprezident Slovenského šermiarskeho zväzu Július Králik. Podľa jeho slov je jej najcharakteristickejšou črtou svojský prístup k šermiarskej príprave. "V jednom sa líšila od nás všetkých a treba povedať, že výsledky jej dávali za pravdu. Jej názor na šerm nebol totožný s vtedajšími či dnešnými metodikami. Podľa nej je najlepšia príprava na šerm samotný šerm. Nebola veľmi ochotná robiť čokoľvek iné. Žiadne behanie, skákanie, či iná fyzická príprava. Nič okrem fleuretu pre ňu neexistovalo. Bola schopná šermovať od rána do večera."
Pred Svetovou univerziádou v Sofii, na ktorej Ráczová-Lokšová nakoniec triumfovala, bol Králik počas dvoch letných týždňov jej jediným sparingpartnerom. "Sami dvaja sme dvakrát denne absolvovali nespočetné množstvo zápasov, až do zničenia tela. To bola jej príprava. V tomto bola veľmi špecifická. Okrem nej už nepoznám nikoho podobného. Doteraz je taká. Aj teraz sa oblečie a nerobí klasického trénera ako ja alebo iní. Jej práca spočíva v reálnom šerme," zaspomínal si Králik.
Hoci Ráczová-Lokšová dlhodobo býva v rakúskom prihraničí, všetky aktivity smeruje naďalej do Bratislavy, kam sa koncom šesťdesiatych rokov presťahovala z dôvodu štúdia na Farmaceutickej fakulte UK. Popri výchove nových talentov sa už dlhé roky prostredníctvom Klubu fair play Slovenského olympijského výboru venuje tiež dobrovoľnému funkcionárstvu. "Snažím sa organizovať a podieľať sa na rôznych projektoch pre deti v rámci šírenia olympijských hodnôt. Projekty sa týkajú aj detí rôznych národností, žijúcich na Slovensku. Chodím k deťom na besedy, kde spolu hovoríme aj o problémoch v športe. Hodnoty fair play treba vštepovať už v mladom veku, dospelých ťažko prevychováte," zdôrazňuje legenda slovenského šermu.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies