Pyrotechnika bude v Nitre povolená len počas štyroch hodín na Silvestra

NETKY.SK • 10 Marec 2017, 13:55 • 2 min
Pyrotechnika bude v Nitre povolená len počas štyroch hodín na Silvestra

NITRA – Používanie pyrotechniky bude v Nitre povolené len štyri hodiny v roku, a to 31. decembra od 22:00 do 2:00. Dodatok všeobecne-záväzného nariadenia schválilo mestské zastupiteľstvo vo štvrtok na návrh poslanca Daniela Hechta (Smer-SD).

slovakia

left justify in out

Zákaz sa nebude vzťahovať na použitie pyrotechniky „v rámci ohňostrojových prác, ktoré podliehajú predchádzajúcemu súhlasu obce na základe osobitného právneho predpisu“. Momentálne je používanie pyrotechniky v Nitre povolené počas štyroch dní - 30. decembra, 31. decembra, 1. januára a 2. januára.

Hecht zdôvodnil svoj návrh tým, že nariadenie zvýši komfort bývania najmä obyvateľom sídlisk, ktorí sú vystavení rušeniu nočného pokoja aj znečisťovaniu verejného priestranstva. Nezaradený poslanec Miloš Dovičovič si myslí, že ustriehnuť dodržiavanie zákazu bude veľmi ťažké. „Robíme predpis pre predpis, lebo reálne tým nedosiahneme nič. Koľko policajtov má službu počas Silvestra? Mestskí policajti s tým nemôžu nič urobiť, jediné, čo môžu, je zaevidovať telefonáty, to je tak všetko,“ povedal Dovičovič.

Hecht si je vedomý toho, že ustrážiť dodržiavanie nariadenia nebude jednoduché, no umožní mestskej polícii pokutovať tých, ktorí budú hádzať petardy mimo určeného času. Úplný zákaz pyrotechniky by sa podľa neho zrejme neosvedčil, čo sa ukázalo aj v prípade Bratislavy, ktorá sa vydala touto cestou. Obyvatelia zákaz jednoducho nerešpektovali. „Ja si myslím, že štyri hodiny sú primeraná doba na používanie pyrotechniky a zároveň na to, aby sa mohli aj vyspať ľudia, ktorí idú na druhý deň do roboty,“ povedal Hecht. Náčelník Mestskej polície v Nitre Erik Duchoň reagoval, že polícia zaznamenáva veľké množstvo sťažností obyvateľov na hluk v súvislosti s používaním pyrotechniky. Najviac ich je v čase, keď je pyrotechnika povolená.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Roman Kalina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies