Zázvor: Tajomstvo zdravia a vitality

NETKY.SK • 10 Október 2023, 07:45 • 2 min
Zázvor: Tajomstvo zdravia a vitality

V mnohých kuchyniach po celom svete je zázvor dlhodobo považovaný za univerzálny liek, ktorý nielenže pridáva jedinečnú chuť do jedál, ale má aj mnoho prospešných účinkov na naše zdravie.

slovakia

left justify in out

Táto výnimočná korenina, pochádzajúca z Ázie, je známa svojimi antimikrobiálnymi, protizápalovými a antioxidantovými vlastnosťami. Prečo je teda zázvor tak zdravý a prospešný pre naše telo?
Silné protizápalové účinky: Zázvor obsahuje zlúčeniny nazývané gingeroly, ktoré majú silné protizápalové účinky. Tieto gingeroly môžu pomôcť redukovať zápal v tele a pomáhajú bojovať proti rôznym chorobám spojeným so zápalom, ako je napríklad artritída.
Podpora trávenia: Zázvor podporuje tráviaci systém tým, že stimuluje tvorbu žalúdočných štiav a enzýmov. To znamená, že môže pomôcť zmierniť tráviace ťažkosti, ako sú nadúvanie, pálenie záhy alebo nevoľnosť.
Boj proti nevoľnosti: Už dlhé roky sa zázvor používa na liečbu nevoľnosti. Či už ide o cestovnú nevoľnosť alebo nevoľnosť spojenú s tehotenstvom, zázvor môže pomôcť zmierniť tieto symptómy.
Posilnenie imunitného systému: Zázvor obsahuje vitamíny a minerály, ktoré môžu posilniť náš imunitný systém a pomôcť nám bojovať proti infekciám. Okrem toho má antimikrobiálne účinky, ktoré môžu pomôcť v boji proti baktériám a vírusom.



Zlepšenie cirkulácie krvi: Zázvor môže pomôcť zlepšiť cirkuláciu krvi a tým znižovať riziko vzniku srdcových chorôb. Pomáha rozširovať cievy a znižovať krvný tlak.
Antioxidanty: Zázvor obsahuje antioxidanty, ktoré chránia naše bunky pred poškodením voľnými radikálmi. To môže pomôcť predchádzať ochoreniam, vrátane rakoviny.
Boj proti stresu: Zázvor má aj upokojujúce účinky na našu myseľ. Jeho aróma môže pomôcť zmierniť stres a úzkosť.
Podpora chudnutia: Zázvor môže pomôcť pri chudnutí tým, že zvyšuje termogenézu (spaľovanie kalórií na vytvorenie tepla) a znižuje chuť do jedla.
Ochrana pred ochoreniami dýchacích ciest: Zázvorový čaj alebo odvar môže pomôcť pri liečbe prechladnutia alebo chrípky tým, že uvoľňuje hlien a uľahčuje dýchanie.
Zlepšenie kvality pokožky a vlasov: Zázvor má detoxikačné vlastnosti, ktoré môžu pomôcť vyčistiť pokožku a pôsobiť proti vzniku akné. Okrem toho zlepšuje cirkuláciu krvi, čo môže podporiť rast vlasov. Ako môžeme vidieť, zázvor je skutočným zázrakom prírody s mnohými pozitívnymi účinkami na naše zdravie a pohodu. Môžeme ho pridávať do jedál, prípravku na čaj alebo konzumovať ako doplnok stravy vo forme kapsúl. Nezabudnite však, že prebytok zázvoru môže spôsobiť žalúdočné ťažkosti, preto ho konzumujte v primeranom množstve. Zázvor je skutočne klenotom medzi potravinami, ktorý by mal mať miesto v každej domácej lekárničke a kuchyni.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Monika
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies