Korčok tvrdí, že SR bude naďalej lobovať za to, aby Ukrajine priznali štatút kandidátskej krajiny EÚ

NETKY.SK • 23 Marec 2022, 15:15 • 2 min
Korčok tvrdí, že SR bude naďalej lobovať za to, aby Ukrajine priznali štatút kandidátskej krajiny EÚ

BRATISLAVA - Slovensko patrí medzi krajiny Európskej únie, ktoré tlačia a lobujú za to, aby bol Ukrajine čo najskôr priznaný štatút kandidátskej krajiny. Uviedol to minister zahraničných vecí Ivan Korčok po rokovaní vlády.

slovakia

left justify in out

Šéf diplomacie zároveň pripomenul, že zaradenie medzi kandidátske krajiny pre Ukrajinu automaticky neznamená členstvo v Únii. Cez prijímací proces podľa Korčoka nevedú žiadne skratky. „Myslíme si, že musí byť urobený prvý formálny krok, ktorý zatiaľ nemá oporu v celej EÚ, ale Slovensko zaň bude bojovať," poznamenal Korčok. Je to podľa neho niečo, čo si Ukrajina zaslúži minimálne z morálneho hľadiska.

 

img

 

Minister zároveň priblížil, že na štvrtkovom (24.3.) samite EÚ sa budú lídri rozprávať o odpojení ďalších ruských bánk zo systému SWIFT. Na sankčný zoznam by mali byť zaradení ďalší ruskí oligarchovia spolu s ich rodinnými príslušníkmi. Na stole je podľa Korčoka aj zákaz kotvenia ruských lodí v prístavoch EÚ a zvažuje sa zákaz obchodovania s drahými kovmi vrátane zlata a diamantov. „Súčasťou nášho úsilia je zastaviť financovanie tejto agresie," skonštatoval.

 

V rámci Únie sa hovorí aj o oblasti energetiky. Rusko má od začiatku vojny na Ukrajine historicky najvyššie príjmy za dodávky plynu a ropy a tými ju financuje. „Je vypočítané, že ak sa nič nezmení, tak príjmy Ruska dosiahnu 100 miliárd eur. To je jedna tretina zmrazených aktív ruskej centrálnej banky," podotkol Korčok.

 

img

 

Pokračuje, že najefektívnejším spôsobom, ako prestať financovať Rusko, je odstrihnúť ho od príjmov z energetiky. Zároveň je to však pre niektoré krajiny, vrátane Slovenska, nerealizovateľné. SR je vysoko závislá od ruského plynu i ropy.

„Slovensko podporuje zníženie závislosti od ropy, ale chce, aby to bol krok, ktorý bude udržateľný a riadený," povedal minister.

 

Dodal, že je ťažké urobiť v tejto oblasti zásadné opatrenia, ak sa za posledných 15 rokov neurobilo nič pre zníženie dodávok z Ruska.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Nikoleta Preložníková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies