Traja katalánski separatisti prišli o imunitu, odobral im ju Európsky parlament

NETKY.SK • 9 Marec 2021, 12:13 • 2 min
Traja katalánski separatisti prišli o imunitu, odobral im ju Európsky parlament

BRUSEL - Európsky parlament v utorok hlasoval za zbavenie imunity v prípade bývalého prezidenta španielskeho regiónu Katalánsko Carlesa Puigdemonta a dvoch jeho spolupracovníkov.

slovakia

left justify in out

Takýto krok by mohol pripraviť pôdu pre ich vydanie. Puigdemont sa však proti hlasovaniu Európskeho parlamentu plánuje odvolať pred Európskym súdnym dvorom v Luxemburgu.

 

img


Puigdemont a niekoľkí ďalší ľudia ušli v októbri 2017 do Belgicka, pretože sa obávali zatknutia v súvislosti s usporiadaním nezákonného referenda o nezávislosti ekonomicky silného Katalánska.

 

Ako prišli k imunite?
Keď predvlani bývalý katalánsky minister zdravotníctva Toni Comin a niekdajšia ministerka regionálneho školstva Clara Ponsati získali kreslá v Európskom parlamente, dostali tak všetci imunitu ako členovia zákonodarného zboru. Minulý mesiac však parlamentný výbor pre právne záležitosti odporučil zbaviť ich takejto ochrany.

 

img

 

Konali protiústavne 
Podľa španielskej ústavy nemajú regióny právo odtrhnúť sa od krajiny a o ich suverenite musia rozhodnúť všetci Španieli, nie iba obyvatelia daného regiónu. Toto však v roku 2017 katalánski separatisti porušili zorganizovaním referenda a následným vyhlásením nezávislosti.

 

img

 

Krok k jeho zadržaniu 
Španielsko sa niekoľkokrát pokúsilo o vydanie Puigdemonta do vlasti a jeho postavenie pred súd. Nepodarilo sa mu však presvedčiť belgické justičné orgány, aby ho vydali. Zrušenie jeho poslaneckej imunity by mohlo viesť k novým snahám o uskutočnenie spravodlivosti v zmysle španielskych zákonov.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies