Putin: Rusko nechce novú studenú vojnu a uvítalo by spoluprácu s EÚ

NETKY.SK • 17 Jún 2016, 16:30 • 2 min
Putin: Rusko nechce novú studenú vojnu a uvítalo by spoluprácu s EÚ

PETROHRAD - Ruský prezident Vladimir Putin dnes na Medzinárodnom ekonomickom fóre v Petrohrade (SPIEF) vyhlásil, že jeho krajina nepotrebuje novú studenú vojnu, pričom politika Moskvy je "zameraná na spoluprácu a nachádzanie kompromisov". Informuje o tom agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Prvý muž Ruskej federácie zároveň skritizoval Západ za to, že ignoruje legitímne záujmy Ruska. Uviedol, že nie je dôvod na ďalšie rozširovanie Severoatlantickej aliancie, a poznamenal, že obranné plány NATO iniciované Spojenými štátmi predstavujú ohrozenie Ruska. Raketový program NATO podľa neho totiž pokračuje napriek tomu, že jadrová hrozba zo strany Iránu, ktorá bola označovaná za hlavný dôvod týchto opatrení, už medzitým pominula.

 

Putin tiež dodal, že západná politika jednostranných akcií podkope celosvetovú stabilitu. V tejto súvislosti vyzval na nájdenie rovnováhy na posilnenie medzinárodnej bezpečnosti.

 

Šéf Kremľa opäť obvinil Západ, že podporuje násilné odstránenie bývalého ukrajinského promoskovského prezidenta Viktora Janukovyča. Putin zároveň trvá na tom, že pripojenie Krymského polostrova k Rusku pramenilo z "prevratu na Ukrajine".

 

Ruský prezident počas vystúpenia na fóre tiež vyzval európskych lídrov, aby zlepšili vzťahy svojich krajín s Ruskom, a to napriek uvaleným sankciám. Európska únia by mala podľa neho "ukázať pružnosť" a zvážiť záujmy investorov z únie, ktorí chcú obchodovať s Ruskou federáciou.

 

Spojené štáty a Európska únia potrestali Rusko v roku 2014 hospodárskymi sankciami v súvislosti s jeho anexiou ukrajinského polostrova Krym a podporou proruských separatistov bojujúcich na východe Ukrajiny.

 

 

Putin vyzval európskych lídrov na zlepšenie vzťahov s Moskvou

Ruský prezident Vladimir Putin vyzval európskych lídrov na zlepšenie vzťahov s Moskvou aj napriek sankciám Európskej únie (EÚ) proti Rusku. Informovala o tom agentúra AP.

 

Putin v prejave na ekonomickom fóre v Petrohrade vyhlásil, že EÚ by mala "prejaviť flexibilitu" a zvážiť záujmy investorov z Európy, ktorí chcú podnikať v Rusku. Na fórum do Pretohrade prišli totiž tento rok aj podnikatelia a šéfovia západných firiem po dvojročnej prestávke, ktorá vyvolávala skôr dojem bojkotu.

 

Vo štvrtok (16.6.) sa Putin stretol s generálnym riaditeľom britsko-holandského ropného koncernu Royal Dutch Shell a s ďalšími riaditeľmi veľkých zahraničných firiem. Povedal im, že Rusko je otvorené zahraničným investíciám napriek napätým vzťahom so Západom.

 

EÚ a USA vyhlásili v roku 2014 sankcie proti Rusku za anexiu Krymu a podporu ukrajinských separatistov. Podľa nemenovaných zdrojov z Bruselu diplomati 28 členských krajín EÚ by mali na budúci týždeň rozhodnúť o predĺžení hospodárskych sankcií voči Rusku ďalších šesť mesiacov.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies