Saudská Arábia bude zrejme chránená ruskými raketami

NETKY.SK • 17 September 2019, 07:06 • 2 min
Saudská Arábia bude zrejme chránená ruskými raketami

ANKARA - Ruský prezident Vladimir Putin ponúkol vo včerajších hodinách Saudskej Arábii na predaj ruský systém protivzdušnej obrany. Rozhodol tak po nedávnych udalostiach, kedy sa odohral útok na ropné zariadenia v tejto oblasti.

slovakia

left justify in out

"Sme pripravení pomôcť Saudskej Arábii, aby mohla chrániť svoje územie," uviedol Putin na tlačovej konferencii v Ankare, kde sa stretol s lídrami Turecka a Iránu. Podľa ruského prezidenta by sa Saudská Arábia mohla chrániť rovnako ako Irán, ktorý už kúpil ruský raketový systém S-300, a ako Turecko, ktoré kúpilo ruský raketový systém S-400.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Bide şurdan çek füzeleride al çekerken.

Príspevok, ktorý zdieľa S-400 (@s400hss),

 

Jeho vyjadrenia zazneli po tom, ako Moskva varovala pred unáhlenou reakciou na útok v Saudskej Arábii, z ktorého Spojené štáty vinia Irán. Iránsky prezident Hasan Rúhání vyhlásil, že tieto útoky jemenských povstalcov boli ich "legitímnou obranou a protiútokom" za to, že Saudská Arábia vedie proti húsíom vojnu v Jemene. "Koalícia pod vedením Saudskej Arábie bombarduje Jemen každý deň," zdôraznil Rúhání.

 

img

 

K sobotňajším útokom bezposádkovými lietadlami na dve významné ropné zariadenia v Saudskej Arábii sa prihlásili Iránom podporovaní jemenskí šiitskí povstalci známi ako húsíovia. Jedno zo zasiahnutých zariadení je celosvetovo najväčším závodom na spracovanie ropy.

 

img

 

Jemenskí povstalci podporovaní Iránom v posledných mesiacoch zintenzívnili útoky raketami a dronmi na ciele v susednej Saudskej Arábii, ktorá je regionálnym rivalom Teheránu. Vojenská koalícia pod vedením Saudskej Arábie sa od roku 2015 zapája do občianskej vojny v Jemene, kde bojuje proti húsíom na strane medzinárodne uznávanej jemenskej vlády.

 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona