REPORTÁŽ: Nová prezidentka SR má za sebou už aj menovanie rektorov vysokých škôl

NETKY.SK • 26 Jún 2019, 13:17 • 2 min
REPORTÁŽ: Nová prezidentka SR má za sebou už aj menovanie rektorov vysokých škôl

BRATISLAVA - V rámci dnešného dňa vymenovala Zuzana Čaputová na pôde Prezidentského paláca piatich rektorov vysokých škôl. Vo svojom prejave sa vyjadrila, že všetci bez výnimky predstavujú obrovskú zodpovednosť voči našej spoločnosti.

slovakia

left justify in out

"Prajem novým rektorom veľa energie preto, lebo o najvyšších akademických funkcionároch na Slovensku sa dlho hovorí, že sú krízovými manažérmi. Kým veľké firmy si na zvládnutie kritických situácií najímajú špecialistov, vy to budete musieť zvládnuť vlastnými silami," poznamenala.

 

img

 

Popriala im, aby energiu nevyčerpali len na riešenie krízových situácií, ale aby im podstatná časť z nej zostala na zvyšovanie pedagogickej, vedeckej či umeleckej činnosti univerzít a vysokých škôl. "Aby sa akademické inštitúcie v čo najväčšej miere priblížili európskej úrovni," povedala prezidentka.

 

"Od dnešného dňa máte záväzok nielen voči učiteľom, študentom či zamestnancom vašich univerzít a fakúlt, ale máte ho aj voči obyvateľom Slovenska a voči budúcnosti krajiny."

 

img

 

Okrem iného sa prezidentka SR vyjadrila aj k tomu, že môžu veľkou, ak nie najväčšou mierou prispieť k dotváraniu a zhodnocovaniu intelektuálneho, kultúrneho a umeleckého potenciálu našej krajiny.

 

Na čele Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach bude stáť opätovne Pavol Sovák, ktorý je rektorom od roku 2015. Za rektora Technickej univerzity v Košiciach na ďalšie štvorročné obdobie vymenovala prezidentka znovu Stanislava Kmeťa, ktorý vedie univerzitu od roku 2015.

 

img

 

Prešovskú univerzitu v Prešove aj ďalšie štyri roky povedie Peter Kónya, ten pôsobí v tejto funkcii rovnako od roku 2015. Nového rektora Reného Bílika má Trnavská univerzita v Trnave, ktorý nahradil v tejto funkcii doterajšieho rektora univerzity Mareka Šmida. Jedinou vymenovanou ženou do funkcie sa stala Mária Heinzová. Tá povedie Vysokú školu múzických umení v Bratislave minimálne na ďalšie 4 roky.

 

 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies