Putin: Rusko by mohlo spolupracovať s Romneym, postoj v sýrskej kríze nezmení

NETKY.SK • 6 September 2012, 10:46 • 2 min
Putin: Rusko by mohlo spolupracovať s Romneym, postoj v sýrskej kríze nezmení

Putin Rusko by mohlo spolupracovať s Romneym, postoj v sýrskej kríze nezmení - Politika Ruský prezident Vladimir Putin uviedol, že Moskva by dokázala spolupracovať s Mittom Romneyom, ak by ho zvolili za amerického prezidenta, aj keď označil Rusko za geopo

slovakia

left justify in out

imgRuský prezident Vladimir Putin uviedol, že Moskva by dokázala spolupracovať s Mittom Romneyom, ak by ho zvolili za amerického prezidenta, aj keď označil Rusko za "geopolitického nepriateľa číslo jeden" pre USA.
      "Budeme pracovať s ktorýmkoľvek prezidentom, ktorého zvolia Američania. Naše úsilie však bude len natoľko efektívne, ako to budú chcieť naši partneri," povedal Putin v dnes odvysielanom rozhovore pre Kremľom financovanú televíziu Russia Today (RT).
      Putin vyjadril obavy, ako by Romneyho zvolenie mohlo ovplyvniť dlhotrvajúci spor okolo plánov umiestnenia základní amerického protiraketového štítu v Európe. Rusko tvrdí, že systém by mohol narušiť jeho vlastnú obranu.
      Za Romneyho prezidentstva by bol podľa Putina "protiraketový štít určite namierený proti Rusku". Nádeje na vyriešenie sporu by naopak narástli v prípade opätovného zvolenia Baracka Obamu, ktorého Putin označil za "úprimného človeka, ktorý chce skutočne zmeniť veľa k dobrému".
      Putin v interview tiež naznačil, že Rusko nie je pripravené zmeniť svoj postoj v otázke Sýrie, a obvinil západné krajiny, že do úsilia zosadiť sýrskeho prezidenta Bašára Asada zapájajú aj bojovníkov z extrémistických skupín ako al-Káida - podobne ako USA podporovali mudžáhidov, ktorí bojovali proti sovietskym silám v Afganistane počas studenej vojny.
      "Prečo by len Rusko malo prehodnotiť svoj postoj. Naši partneri v procese rokovaní by možno mali zmeniť svoj postoj," povedal Putin pre televíziu vysielajúcu v angličtine.

Zdroj: TASR/Reuters, AP



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies