Osud sociálnej siete TikTok v USA teraz leží na Senáte

NETKY.SK • 14 Marec 2024, 18:30 • 2 min
Osud sociálnej siete TikTok v USA teraz leží na Senáte

WASHINGTON - Osud TikToku v USA teraz leží na Senáte po tom, čo zákonodarcovia Snemovne reprezentantov prevažnou väčšinou hlasovali za schválenie zákona, ktorý by aplikáciu zakázal, pokiaľ ju čínska materská spoločnosť ByteDance nepredá.

slovakia

left justify in out

Prezident Joe Biden už povedal, že podpíše zákon, zákon o ochrane Američanov pred cudzími protivníkmi kontrolovanými aplikáciami, ak ho obe komory predložia.

Ale aj keď návrh zákona prešiel snemovňou len asi týždeň po tom, čo bol prvýkrát predstavený, Senát bude predstavovať úplne iný súbor výziev.

Na začiatok ešte neexistuje sprievodný zákon, takže legislatíva je v tejto komore sotva na začiatku. A aj keby sa nejaký zaviedol, pravidlá Senátu by mohli sťažiť udržanie dostatočnej podpory (60 zo 100 členov) na jeho vyčistenie. Len jeden senátor môže podržať legislatívu a zabrániť jej rýchlemu napredovaniu.

Senátor Rand Paul (R-KY) naznačil, že by mohol byť ochotný urobiť práve to. Pred hlasovaním v Snemovni pre The Washington Post povedal, že zablokuje každý návrh zákona, o ktorom si myslí, že porušuje ústavu, a povedal, že Kongres by sa nemal „pokúšať odobrať [170] miliónom Američanov práva prvého dodatku."

Dlhý právny proces by mohol nechať priestor na preniknutie pochybností – a peňazí z lobingu. Zoberme si šmrncovné zavedenie zákona RESTRICT Act – ďalší pokus zakázať TikTok – v Senáte minulý rok tesne predtým, ako generálny riaditeľ TikTok Shou Chew svedčil v Snemovni. Napriek skorému nadšeniu z opatrenia sa pomaly strácalo z radaru, keď oponenti vzniesli svoje kritiky. Nakoniec sa nepodarilo pohnúť komorou.

Pri porovnaní s minulým týždňom, keď sa TikTok údajne snažil vysporiadať s prekvapivým účtom a posielal svojich používateľov do kancelárií Snemovne reprezentantov telefonátmi, ktoré, ako sa zdalo, väčšinou len obťažovali zamestnancov a zanechali v niektorých zákonodarcoch dojem, že to bol len ďalší príklad ako môže TikTok ovládať svoj nástroj vplyvu.

Zdá sa, že ani odpor bývalého prezidenta Donalda Trumpa neodradil republikánov v Snemovni, aby hlasovali za opatrenie. Prešiel s 352 poslancami, ktorí ho podporili a len 65 bolo proti, pričom prítomný bol jeden hlas.

 

Senát by však mohol byť iný príbeh

Už existujú náznaky, že Trumpove komentáre – že zákaz TikToku by pomohol len Meta – môžu ovplyvniť niektorých republikánskych senátorov. Senátor Lindsey Graham (R-SC) pre Meet the Press povedal, že je „v konflikte“ a zatiaľ nevie, ako by o podobnom opatrení hlasoval v Senáte. Graham predtým podporoval RESTRICT Act, ktorý hľadal inú právnu cestu, ktorá by mohla viesť aj k zákazu TikTok.

Senátor Josh Hawley (R-MO) však zachoval svoju dlhodobú podporu prijatiu opatrení v súvislosti s čínskymi väzbami TikTok a na sociálnej sieti X po hlasovaní v Snemovni povedal, že „Senát by mal tento návrh zákona okamžite prijať“.

Predseda a podpredseda senátneho výboru pre spravodajstvo Mark Warner (D-VA) a Marco Rubio (R-FL) v spoločnom vyhlásení uviedli, že „sú povzbudení dnešným silným hlasovaním oboch strán v Snemovni reprezentantov a tešia sa na spoluprácu. nech tento návrh zákona prejde Senátom a bude podpísaný."

Je príznačné, že Warner je ochotný stáť za návrhom Snemovne reprezentantov, keďže bol hlavným sponzorom zákona RESTRICT Act. Warnerova podpora pre novú legislatívu Snemovne reprezentantov ukazuje, že je ochotný pokračovať v iných cestách, aby sa vysporiadal s hrozbami, ktoré vníma z vlastníctva TikToku.

 

Ostatní demokrati sa zdajú byť ostražitejší

„Nemáme problém len s TikTokom – máme problém s ochranou súkromia Big Tech,“ napísal v stredu senátor Ed Markey (D-MA) na X, obhajujúc svoju vlastnú online legislatívu o ochrane súkromia pre deti. „Od Meta cez Amazon až po Discord, americké spoločnosti sa snažia o zisk detí a tínedžerov. Nepotrebujeme zakázať TikTok, aby sme napravili ich invazívne praktiky. Odpoveďou je absolvovanie môjho zákona COPPA 2.0.“

Líder väčšiny v Senáte Chuck Schumer (D-NY) bol zatiaľ nerozhodný, pokiaľ ide o cestu, ktorou by sa návrh zákona mohol uberať. Schumer vo vyhlásení po schválení zákona v Snemovni jednoducho uviedol, že „Senát prehodnotí legislatívu, keď príde zo Snemovne.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: The Verge, Foto: Tech.co
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies