Lagúnu z Pána prsteňov uzavreli: Turisti okolo nechávali odpadky

NETKY.SK • 19 Február 2019, 17:03 • 2 min
Lagúnu z Pána prsteňov uzavreli: Turisti okolo nechávali odpadky

Na dobu neurčitú sa uzavrela turistom novozélandská lagúna Mermaid Pools, ktorá je posvätná pre pôvodné maorské obyvateľstvo. Návštevníci v jej okolí totiž nechávali odpadky a vykonávali potrebu, napísal server Independent.

slovakia

left justify in out

Laguna alebo tiež taonga, nazývaná v jazyku domorodcov Te Wai o Te Taniwha, už bola podľa miestnych dlhšiu dobu nevhodná na kúpanie.

 

"Nie je to tam bezpečné. Ľudia okolo vykonávajú potrebu a nechávajú tam vložky alebo veľa ďalšieho bordelu," uviedol jeden z obyvateľov.

 

Na ochranu krehkého systému preto pristúpila maorská organizácia Te Whanau ā Rangiwhakaahu Hapū, ktorá k lagúne zakázala vstup. "Je to nevyhnutný krok," uviedol predseda spoločnosti Kris MacDonald.

 

 

"Nevidíme žiadny zmysel v tom, mať tak krásnu lagúnu, ktorú toľko ľudí ničí. Situácia došla do bodu, kedy sme skrátka museli niečo urobiť," doplnil.

 

Popularita lagúny vzrástla vďaka sociálnym sieťam, ale tiež vďaka zmienke v turistickom sprievodcovi Lonely Planet. Každý víkend navštívilo miesto až 1000 ľudí. Podľa MacDonalda môže uzatvorenie trvať aj niekoľko rokov, kým sa lagúna "zregeneruje".

 

 

Rozhodnutie miesto uzavrieť sa vraj stretlo s kladným ohlasom miestnych ľudí. Na náprave škôd chcú spolupracovať aj ďalšie regionálne organizácie vrátane odboru pre ochranu životného prostredia.

 

Nový Zéland navštívilo v minulom roku viac ako 3,86 milióna návštevníkov. Priťahuje ich najmä tamojšia príroda, ktorú preslávili filmy Pán prsteňov a Hobit.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies