Byť osamote a cítiť sa osamelý sú dve rozdielne veci: Ak pociťujete tieto príznaky, možno je na čase si dopriať čas pre seba

NETKY.SK • 7 December 2023, 17:55 • 2 min
Byť osamote a cítiť sa osamelý sú dve rozdielne veci: Ak pociťujete tieto príznaky, možno je na čase si dopriať čas pre seba

Sociálna stigma o samote je nekontrolovateľná. Pre mnohých ľudí je byť sám niečo, čomu sa vyhýbajú, pretože to na prvý pohľad vyzerá ako osamelosť. Samota a osamelosť však nie sú to isté. Výskum však stále viac ukazuje, že nájdenie vecí, ktoré môžete robiť sami, má skutočné výhody. Robiť veci sami vám umožňuje užívať si činnosti, ktoré máte radi, vlastným tempom a vlastným spôsobom.

slovakia

left justify in out

Odborníci vyzdvihujú prednosti sociálnej prepojenosti; je spojená s lepšou imunitou, zvýšenou odolnosťou voči stresu a ešte dlhším životom. Byť sám sa na druhej strane až príliš často rovná osamelosti. Výskum naznačuje, že sociálna izolácia a osamelosť zvyšujú riziko srdcových chorôb, obezity, úzkosti, depresie, Alzheimerovej choroby, vysokého krvného tlaku a dokonca aj predčasnej smrti. 

Výskum však stále viac ukazuje, že nájdenie vecí, ktoré môžete robiť sami, má skutočné výhody. Robiť veci sami vám umožňuje užívať si činnosti, ktoré máte radi, vlastným tempom a vlastným spôsobom. Prostredníctvom aktivít, ktoré praktizujete osamote sa o sebe dozviete viac a rozviniete svoje záľuby a skúsenosti.

Byť sám nemusí znamenať osamelosť

Hoci existuje množstvo výskumov, ktoré poukazujú na psychologické nevýhody osamelosti a sociálnej izolácie, stále viac dôkazov naznačuje, že určité množstvo kvalitného času osamote je rozhodujúce pre pohodu. Tento výskum naznačuje, že niektoré veci je lepšie robiť sami bez rozptyľovania, názorov alebo vplyvov iných ľudí.

Aj keď sa ľudia niekedy obávajú ústrania, výskum ukázal, že veľa ľudí skutočne vyhľadáva a preferuje samotu. Túžba po čase osamote je ale silne ovplyvnená celkovou osobnosťou jedinca. Vaše preferencie pre samotu zohrávajú úlohu pri určovaní, či byť osamote má pozitívny alebo negatívny vplyv na vašu pohodu. Tam, kde extroverti často nemajú radi byť sami, to introverti naopak uprednostňujú.

Je dôležité si uvedomiť, že byť sám a pociťovať osamelosť sú dve veľmi odlišné veci. Osamelosť znamená byť izolovaný napriek túžbe po sociálnych kontaktoch, pričom byť sám znamená nájsť si čas pre seba medzi pravidelnými sociálnymi interakciami.

Príznaky, že potrebujete nejaký čas osamote

Samota je niečo, čo všetci v rôznej miere potrebujeme – niektorí ľudia potrebujú viac času osamote, aby sa dobili, a to je v poriadku. Čas osamote nám umožňuje zbaviť sa všetkých bremien, ktoré nesieme, a uvoľniť sa. Zodpovednosti a sociálne očakávania môžu byť vyčerpávajúce. 

Tu sú niektoré z najbežnejších príznakov, že potrebujete čas osamote:

- začínajú vás dráždiť malé veci, ktoré by ste zvyčajne neriešili,

- ste unavení aj keď máte dostatok spánku,

- cítite sa preťažení a máte problémy so sústredením, 

-ľutujete svoje plány, na ktoré by ste sa za normálnych okolností tešili.

Jedným z hlavných znakov toho, že potrebujete čas osamote, je náladovosť. Samota ponúka možnosť oddýchnuť si a načerpať nové sily bez akýchkoľvek očakávaní od ostatných. Nedávny výskum publikovaný v časopise Sage Journals zistil, že samota uvádza nervový systém do stavu „nízkeho vzrušenia“, čo nám umožňuje cítiť sa pokojne a bez problémov. 

Dosť drámy si vypočujete, keď ste mimo ticha a bezpečia svojho domova a počas voľna sa tomu radšej vyhýbate. Znie to povedome?

Nechcete počuť klebety ani počúvať, ako sa niekto sťažuje na svoje životy a ľudí v nich. Je to nuda. Máte lepšie využitie svojho času a pozornosti. Dráma iných ľudí je ich vec. Nemá to s vami nič spoločné. 

Umožňuje vám spoznať samých seba

Dodržiavame sociálne očakávania a pravidlá, keď sme v blízkosti iných, aj keď to nerobíme vedome. Ak si od toho dáte čas, uvoľníte tlak. Samota vám umožňuje byť sami sebou bez vonkajších vplyvov. Čím viac času osamote si doprajete, tým viac sa budete cítiť pohodlne vo svojej vlastnej spoločnosti. 

Samota vám môže pomôcť spoznať samých seba prostredníctvom seba-skúmania, keď zvažujete svoje potreby , túžby a záujmy. Môžete tiež pracovať cez veci svojim vlastným tempom a riešiť problémy bez vnímaného posudzovania. Je oslobodzujúce byť sám sebou. Keď sa plne sústredíte na seba, môžete pracovať na tom, aby ste boli osobou, ktorou byť naozaj chcete.

Zmysluplné vzťahy

Keď trávite čas osamote, viac si uvedomujete, čo vám ľudia okolo prinášajú. Ľudia, ktorí sa pravidelne zdržiavajú v samote, vedia, čo môžu sami sebe ponúknuť – introspekciu, relaxáciu a súcit so sebou samým. To im pomáha identifikovať, čo chcú a potrebujú od iných ľudí. Môžu sa lepšie rozhodovať o svojich hraniciach a zdraví svojich vzťahov. 

Čo to znamená byť šťastný sám?

Byť šťastný sám môže znamenať nájsť mier so svojimi chybami, okolnosťami a významom vo svete. Môže to znamenať vieru a pochopenie, že vaša prítomnosť je cenná, bez ohľadu na to, čo od vás ostatní chcú. 

Podľa nedávneho výskumu ľudia, ktorí si užívajú čas osamote, sú menej napätí, náladoví a znepokojení, čo naznačuje, že čas osamote nie je nevyhnutne škodlivý a môže byť prospešný. 

Všimnite si, že byť šťastný sám nie je to isté ako izolovať sa od ostatných ako príznak duševnej choroby alebo inej výzvy. Ak bojujete so svojím duševným zdravím, spojenie s ostatnými a úprimnosť v tom, čo prežívate, môže byť zdravé. Byť šťastný sám neznamená zanedbávať svoje emocionálne potreby, vzťahy alebo túžby, pretože sociálne prepojenie je základným aspektom ľudského bytia. 

Zdroje:

https://www.verywellmind.com/the-benefits-of-being-by-yourself-4769939

https://www.cnet.com/health/mental/5-benefits-of-solitude-and-why-you-need-it-for-your-mental-health/

https://www.betterhelp.com/advice/how-to/spending-time-with-yourself-how-to-be-happy-alone/

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
titulná foto: medium.com
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies