Putin omilostil dve ženy usvedčené z posielania SMS počas rusko-gruzínskej vojny

NETKY.SK • 30 Júl 2017, 09:19 • 2 min
Putin omilostil dve ženy usvedčené z posielania SMS počas rusko-gruzínskej vojny

MOSKVA - Ruský prezident Vladimir Putin udelil milosť dvom ženám, ktoré boli usvedčené z velezrady v súvislosti s posielaním SMS správ svojim gruzínskym spojencom o pohybe ruskej vojenskej techniky v predvečer krátkej rusko-gruzínskej vojny v roku 2008.

slovakia

left justify in out

Dekréty omilosťujúce Annik Kesjanovú a Marinu Džandžgavovú boli zverejnené na oficiálnej webovej stránke Kremľa, informuje spravodajská stanica Slobodná Európa (RFE/RL). Dokumenty, datované 28. júlom, uvádzajú, že ženy si nebudú musieť odsedieť zvyšok svojich trestov.

 

Ako dôvod ich amnestie uvádza Moskva humanitárne princípy. Kesjanová bola odsúdená na osem rokov väzenia, Džandžgavová na 12 rokov za mrežami. Putin v marci omilostil tretiu ženu, Oksanu Sevastidiovú, ktorej súd vlani vymeral sedem rokov odňatia slobody za rovnaký čin.

 

Ženy v inkriminovanom čase odoslali prostredníctvom SMS správ strategické informácie o pohybe ruskej armády neďaleko hraníc s Abcházskom, odštiepeneckým regiónom Gruzínska. Podľa agentúry Interfax boli v Rusku od roku 2013 zatknuté v rovnakej súvislosti tri ďalšie ženy.

 

Predmetom rusko-gruzínskej vojny boli Moskvou podporované regióny Abcházsko a Južné Osetsko, ktoré sa dostali do konfliktu s gruzínskymi silami. Ruská intervencia sa uskutočnila 8. augusta 2008. Oba regióny neskôr vyhlásili samostatnosť, ktorú uznalo iba niekoľko členských štátov OSN.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies