VIDEO: V Dánsku sťahovali populárny historický maják

NETKY.SK • 23 Október 2019, 17:14 • 2 min
VIDEO: V Dánsku sťahovali populárny historický maják

Maják Rubjerg Knud je obľúbenou turistickou destináciou ležiacou na severnom pobreží Jutského polostrova. Historickú stavbu však už niekoľko rokov ohrozovala rýchlo postupujúca erózia pobrežia, a preto sa úrady rozhodli maják posunúť. Náročné sťahovanie prebehlo v utorok.

slovakia

left justify in out

Na pobreží pri meste Hjørring stojí 25 metrov vysoký maják od roku 1899. Silné západné vetry však postupne premieňajú piesočnaté pobrežie a majáku hrozil zánik.

 

Pred 120 rokmi bol maják postavený vo výške 60 metrov nad morom na vrchole útesu. V roku 1968 však už cez nánosy piesku nebol maják z mora viditeľný a neskôr boli zasypané pieskom aj domy postavené v okolí majáku. Pobrežná línia sa navyše dostala takmer až k majáku a hrozilo, že stavba sa najneskôr do roku 2023 zrúti do mora.

 

 

Pôvodný plán bol budovu z bezpečnostných dôvodov zbúrať, avšak tento rok bol plán zmenený. Úrady sa rozhodli 720 ton vážiaci maják nadvihnúť a posunúť o zhruba 70 metrov.


Presúvanie majáka začalo v utorok ráno a trvalo až do neskorého popoludnia. "Nemohli sme ísť rýchlejšie ako 12 metrov za hodinu, pretože bolo potrebné neustále kalibrovať hydrauliku," uviedla pre BBC Mette Ringová z miestnej samosprávy.

 

Operácia stála 5 miliónov dánskych korún a naplánovať ju trvalo desať týždňov. Posunutie majáka o 70 metrov teraz pamiatke, ktorú ročne navštívi 250-tisíc ľudí, dá ďalších 40 rokov života. Nové okolie majáku bude navyše spevnené betónom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies