Psí čuch vie liečiť

NETKY.SK • 17 Apríl 2019, 9:0 • 2 min
Psí čuch vie liečiť

BRATISLAVA- Podľa jednej štúdie je psí ňufák zázračný. Ich čuch je 10-tisíc násobne silnejší, ako ten ľudský, vďaka tomu vedia psi vyčuchať rakovinu s neuveriteľnou presnosťou.

slovakia

left justify in out

Štúdia prišla nato, že psy dokážu spoznať rozdiel medzi vzorkami krvi ľudí, ktorí majú rakovinu a tých, ktorí nie, s 97% presnosťou. Tieto zistenia by mohli viesť k inovatívnym a lacnejším spôsobom  diagnózy, ktorá by bola presná aj bez toho, aby bola invazívna.  Včasná diagnóza je veľmi dôležitá nakoľko zvyšuje šance na prežitie.

 

„Vysoko citlivý test na detekciu rakoviny by potenciálne mohol zachrániť tisíce životov a zmeniť spôsob, akým sa táto choroba lieči,“povedala výskumníčka Heather Junqueira z výskumného centra BioScentDx. 

 

img

 

Vo svojej štúdii využila Heather aj so svojimi kolegami štyroch bíglov, ktorých tím vedcov naučil rozoznávať rozdiel medzi krvnými vzorkami zdravých ľudí a pacientov trpiacich rakovinou. Zo štvorice psov s vedcami nakoniec nespolupracoval len jeden. Ostatní psi však dokázali rozpoznať zdravú krv s 96,7% presnosťou a krv s rakovinou pľúc s presnosťou 97%.

 

Tieto objavy by mohli viesť k novým postupom pri diagnózy rakoviny. Prvou možnosťou je pachová detekcia, ako zobrazovacia metóda. Druhá možnosť je stanovenie biologických zlúčenín, ktoré dokážu psy detegovať a následne vytvoriť test na rakovinu, ktorý by bol založený práve na daných zlúčeninách. Tak či onak, vedci majú vďaka tomuto objavu skvelú pôdu k tomu, aby mohli diagnostiku posunúť opäť o krok vpred.

 

img

 

BioScentDx má v súčasnosti v pláne vytvoriť novú, neinvazívnu metódu detekcie rakoviny a iných život-ohrozujúcich chorôb. Ako ďalší krok spoločnosť v novembri minulého roku spustila štúdiu rakoviny prsníka, v rámci ktorej účastníci darovali vzorky svojho dychu na ďalšie testovanie za pomoci vyškolených psov. Každý rok sa 14,1 milióna ľudí dozvie, že má rakovinu a 8,2 milióna ľudí na toto ochorenie zomrie. Každý 3. Európan v priebehu svojho života ochorie na rakovinu a každý 4. na ňu zomrie. Denne si túto diagnózu vypočuje 7 900 obyvateľova ďalším 4 700 ju zapíšu do úmrtného listu. Je veľmi dôležité, aby sa hľadali neinvazívne spôsoby  rýchlej a presnej diagnostiky.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Petra new

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona