Toto vás prekvapí. Poradíme, ktoré potraviny vydržia najdlhšie a pri niektorých nebudete veriť, že sú nesmrteľné!

NETKY.SK • 24 Január 2023, 09:00 • 2 min
Toto vás prekvapí. Poradíme, ktoré potraviny vydržia najdlhšie a pri niektorých nebudete veriť, že sú nesmrteľné!

Možno si robíte zásoby potravín a zaujíma vás, do čoho investovať najviac, čo si môžete dovoliť nevšímať mesiace či dokonca roky, a predsa sa nepokazí. Alebo vás možno len tak poháňa zvedavosť, či sa v rámci surovín, ktoré používame často, nájdu aj vzácnosti, či je naozaj pravda, že všetko, čo je v dome dlhšie ako dva mesiace, treba vyhodiť a viac sa tým nezaoberať.

slovakia

left justify in out

Ponúkneme vám teda niekoľko tipov, a nielenže to pomôže pri výbere či zbytočnom zbavovaní sa, ale ktovie, možno si aj viac budeme vážiť, čo máme.

 

Soľ

 

Nemôžeme začať nijako inak, len soľou, lebo, áno, ona pretrvá navždy. Jej hodnotu spoznal aj vychýrený a tvrdohlavý kráľ, ktorý jednoducho nepochopil a, nanešťastie, ani dostatočne neocenil lásku svojej dcéry, ktorá mu s citom hlase oznámila, že jej je drahý ako soľ.

 

Soľ si treba vážiť nielen preto, aby dodávala chuť jedlu, ale má všelijaké iné schopnosti, ktoré si možno neraz aj zabúdame uvedomiť, zavše spomenieme, napríklad, že vynikajúco slúži aj ako domáci čistiaci prostriedok, hoci to niekomu pripadá na neuverenie.

 

Med

 

Zrejme už každý aspoň raz začul príbeh, ktorý sa aj skutočne odohral, a síce že archeológovia kopali a kopali a v Egypte na nich v piramídach čakalo obrovské prekvapenie. Našli tam totiž med, ktorý odložený odpočíval niekoľko tisíc rokov, a predsa bol stále dobrý. Nezáleží na tom, po akom dlhom čase sa rozpamätáme, že v domácnosti je i medový poklad, vždy sa doň môžeme s pôžitkom pustiť a využiť viaceré blahodarné účinky na telo.

 

Tvrdý alkohol

 

Pokiaľ nie ste práve milovník opíjania sa či len takého striedmeho popíjania a zrazu ste zistili, že sa vám kdesi povaľuje fľaša s tvrdým alkoholom, vôbec nie je nutné zaťažovať sa pozeraním na dátum spotreby. Verte či nie, pokiaľ je fľaša stále neotvorená, vydrží navždy, hoci odporúča sa, nech sa potom radšej skladuje trošku ďalej od svetla.

 

Fazuľa

 

Fazuľa, nie však hocijaká, ale tá, čo sa udržiava v konzerve, vydrží 30 rokov. Ak si teda človek jedného dňa dá predsavzatie, že si vytvorí zásoby s najdlhšou trvanlivosťou, lebo čo keby náhodou, iste by v ňom nemala chýbať ani táto potravina.

 

Múka

 

Všetky ženy, čo sa pohybujú po kuchyni s gráciou a s precíznosťou pripravujú obedy aj večere, by potvrdili, že múka sa skutočne zíde vždy. No a potešujúce je, že jej trvanie je taktiež dosť dlhé, predstavte si, vydrží osem až desať rokov.

 

Cestoviny

 

Ach, čo sa dá všetko povytvárať s balíčkom cestovín? Sladké aj slané, s omáčkou alebo aj bez, stačí za hrsť kreativity a možno aj pomoc iných, čo už poskúšali recepty od výmyslu sveta a o jedlo je hneď postarané. Cestoviny tiež udržia svoj účel viac, než by sme predpokladali, pohybuje sa to v rozpätí od piatich do ôsmich rokov. A to už stojí za to nakúpiť si ich viac, či nie? A ešte jedno zistenie, bezvaječné cestoviny sú nesmrteľné.

 

Arašidové maslo

 

Pokiaľ ide o arašidové maslo, ktoré prežije zhruba päť rokov, v našich končinách možno nie je až také obľúbené ako trebárs v Amerike. Tam, ako sme už asi videli vo filmoch, pojedajú pochúťku vždy a za každých okolností, ale pravdou je, že ani my ho nezatracujeme. Jesť ho samotné asi nie je lákavé, ale dá sa natrieť na chlieb, sušienku, využiť do koláčov, opäť raz sa fantázii medze nekladú. Samozrejme, je tu jedno dôležité upozornenie, že ak chceme, aby arašidové maslo poslúžilo dlhšie, slnko tomu veľmi nepomôže, preto radšej nech si čaká na svoju chvíľu slávy niekde v ústraní.

 

Cukor

 

Či práškový alebo hnedý, každý má trvácnosť vysokú, skoro večnú. Dokonca aj v prípade, že sa doň dostane voda alebo stvrdne, kvalitný bude vždy rovnako.

 

Javorový sirup

 

Mysleli by ste si, že javorový sirup, vzhľadom na sladkosť, s nami nebude tak dlho, ale opak je pravdou. Smieme ho aj otvoriť, a aj tak je večne dobrý, jedinou podmienkou je ukladať ho na poličku v chladničke. Ak toto dodržíme, báť sa nemusíme ničoho a usrknúť alebo ním niečo pokvapkať môžeme aj neskôr, dokonca aj generácie po nás z neho budú mať úžitok.

 

Ryža

 

Životnosť ryže sa odhaduje približne na tridsať rokov, ale je nevyhnutné byť na pozore, pri akej teplote je uschovaná. Ak sú dodržané všetky pravidlá, potravina sa odmení a naozaj prežije čokoľvek. Pozor, výnimkou je iba ryža hnedá a guľatozrnná, pri oboch druhoch zohráva úlohu vysoký obsah tuku, ktorý bráni trvácnosti.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michaela Mihokova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies