EÚ uvalila sankcie na piatich predstaviteľov malijskej junty

NETKY.SK • 4 Február 2022, 18:52 • 2 min
EÚ uvalila sankcie na piatich predstaviteľov malijskej junty

BRUSEL – Európska únia v piatok uvalila cielené sankcie na piatich členov malijskej vládnucej junty vrátane premiéra Choguela Kokallu Maigu. Informovala o tom agentúra AFP.

slovakia

left justify in out

„Päť označených osôb podlieha zákazu cestovania, ktorý im bráni vo vstupe alebo tranzite cez územie EÚ, a zmrazeniu aktív,“ uvádza sa vo vyhlásení členských štátov EÚ. Dotyčné osoby obviňujú z „činností, ktoré bránia úspešnému dokončeniu politickej transformácie Mali a podkopávajú ho“. V auguste 2020 armáda Mali zosadila zvolenú vládu. Vojenský režim prisľúbil návrat k civilnej vláde, ale je obviňovaný z nečinnosti v tomto smere. V posledných týždňoch sa zvýšilo napätie medzi Mali a Francúzskom a v pondelok junta nariadila francúzskemu veľvyslancovi odísť z krajiny. Francúzsko má v západoafrickom regióne Sahel rozmiestnených približne 4 000 vojakov, z toho polovicu v Mali. Kríza tak spochybnila budúcnosť francúzskeho ťaženia proti islamistickým militantom.

 

 

Okrem 63-ročného Maigu, premiéra v takzvanom prechodnom režime, sa terčom sankcií stal aj 42-ročný Malick Doaw, prezident Národnej prechodnej rady a „jeden z podnecovateľov a vodcov prevratu z 18. augusta 2020“. Ďalej je to plukovník Ismail Wague, 46-ročný minister pre zmierenie, ktorý oznámil prevrat, a preto sa považuje za „ohrozenie mieru, bezpečnosti a stability Mali“. Štvrtou osobou je Adama Ben Diarra, známy ako  Ben le Cerveau  alebo Ben the Brain, ktorý je členom prechodnej vlády obvineným z marenia konania slobodných volieb. Piatym sankcionovaným je Ibrahim Ikassa Maiga (50). Je obvinený z toho, že zohral kľúčovú úlohu v hnutí m5-REP, ktoré sa podieľalo na zvrhnutí zvoleného prezidenta Ibrahima Boubacara Keitu. Na týchto ľudí už skôr uvalilo sankcie Hospodárske spoločenstvo západoafrických štátov (ECOWAS).

 

Možno vás zaujme: Island plánuje od roku 2024 ukončiť komerčný lov veľrýb



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies