Prvý subjekt s implantátom Neuralink ovláda počítačovú myš pomocou mozgu, tvrdí Elon Musk

NETKY.SK • 23 Február 2024, 10:00 • 2 min
Prvý subjekt s implantátom Neuralink ovláda počítačovú myš pomocou mozgu, tvrdí Elon Musk

Podľa Elona Muska prvý účastník testov spoločnosti Neuralink dokáže takmer mesiac po implantovaní čipu spoločnosti ovládať počítačovú iba myš pomocou mozgu. Podrobnosti však zostávajú skromné a zdá sa, že iné spoločnosti, ktoré pracujú na rozhraniach mozog-počítač, zatiaľ prekonali viac technologických prekážok ako Neuralink.

slovakia

left justify in out

"Pokrok je dobrý, zdá sa, že pacient sa úplne zotavil a je schopný pohybovať myšou po obrazovke len myslením," povedal Musk, ktorý vlastní kontroverzný startup s mozgovým čipom. "Snažíme sa získať čo najviac stlačení myši iba pomocou myslenia, takže na čom momentálne pracujeme, je aby sme získali všetky možné pohyby s myšou. Je to potrebné, ak chcete na obrazovke počítača niečo kliknúť, ťahať či sa posúvať hore a dole," dodal Musk.

Musk minulý mesiac uviedol, že spoločnosť dokončila prvú operáciu implantácie na ľudskom testovacom subjekte po tom, ako minulý rok získala povolenie na štúdium bezpečnosti a funkčnosti svojho čipového implantátu a chirurgických nástrojov na ľuďoch.

Skúšobným pacientom bude do časti mozgu, ktorá ovláda zámer pohybovať sa, chirurgicky umiestnený čip. Čip, ktorý nainštaluje robot, bude potom zaznamenávať a odosielať mozgové signály do aplikácie, pričom prvotným cieľom je "poskytnúť ľuďom schopnosť ovládať počítačový kurzor alebo klávesnicu len pomocou svojich myšlienok," napísala spoločnosť v septembri.

Skorý úspech v prvej ľudskej skúške technológie mozgového čipu by mohol znamenať dôležitý míľnik pre úsilie spoločnosti Neuralink zaviesť technológiu, ktorá by mohla zmeniť život - najmä pre ľudí neschopných pohybu alebo komunikácie - z laboratória do reálneho sveta.

Musk však ponúkol len málo podrobností a žiadne dôkazy o výsledku operácie, takže zatiaľ nie je jasné, aký významný vedecký pokrok implantácia predstavuje.

V konečnom dôsledku je ambíciou spoločnosti Neuralink pomocou implantátov prepojiť ľudský mozog s počítačmi a pomôcť tak napríklad ochrnutým ľuďom ovládať smartfóny alebo počítače alebo slepým ľuďom vrátiť zrak. Podobne ako existujúce rozhrania mozog-stroj by implantát spoločnosti zhromažďoval elektrické signály vysielané mozgom a interpretoval ich ako akcie.

Musk zároveň uviedol, že prvý produkt spoločnosti sa volá Telepathy a dodal, že jeho prvými používateľmi budú ľudia, ktorí stratili schopnosť používať končatiny"Predstavte si, že by Stephen Hawking dokázal komunikovať rýchlejšie ako rýchlopisec alebo licitátor. To je náš cieľ," napísal.

Iné spoločnosti, ktoré robia podobnú prácu, sú vo výskumnom procese ďalej. Napríklad firma Synchron od roku 2021 zaraďuje a implantuje ľudí do svojej štúdie.

Spoločnosť Synchron začiatkom tohto roka uviedla, že prví ľudskí testeri jej zariadenia na implantáciu mozgu, z ktorých všetci predtým trpeli "ťažkou paralýzou", boli schopní používať zariadenie na ovládanie osobného počítačového zariadenia na "bežné digitálne činnosti", ako je písanie textových správ, posielanie e-mailov a nakupovanie online.

Spoločnosť Neuralink čelila kontrole po tom, ako im v roku 2022 zomrela opica počas pokusu prinútiť ju hrať Pong, jednu z prvých videohier. V decembri 2022 zamestnanci pre agentúru Reuters uviedli, že spoločnosť sa ponáhľala s uvedením na trh, čo malo za následok neopatrné usmrtenie zvierat a federálne vyšetrovanie.

V máji minulého roka však spoločnosť Neuralink získala povolenie FDA na klinické skúšky na ľuďoch a o niekoľko mesiacov neskôr začala s náborom pacientov s kvadruplegiou spôsobenou poranením krčnej miechy alebo amyotrofickou laterálnou sklerózou (ALS).

Táto štúdia je súčasťou inej, ktorú spoločnosť Neuralink nazýva "PRIME Study", čo je skratka pre "Precise Robotically Implanted Brain-Computer Interface" (Presné roboticky implantované mozgovo-počítačové rozhranie). Jej cieľom je preskúmať bezpečnosť jej implantátu a chirurgického robota a otestovať funkčnosť jej zariadenia, uviedla spoločnosť v septembrovom príspevku na blogu o nábore účastníkov štúdie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Barbora Šimkaninová
Zdroj: CNN, Foto: Ilustračné (Techmaniak)
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies