Je to potvrdené! Členovia frakcie okolo Kolíkovej vstúpili do klubu SaS

NETKY.SK • 8 September 2021, 09:55 • 2 min
Je to potvrdené! Členovia frakcie okolo Kolíkovej vstúpili do klubu SaS

BRATISLAVA - Strana SaS požaduje zotrvanie Márie Kolíkovej na poste ministerky.

slovakia

left justify in out

Poslanci Národnej rady (NR) SR zo strany Za ľudí, združení vo frakcii okolo ministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej,  definitívne končia v strane i v poslaneckom klube. Potvrdila to na dnešnom tlačovom brífingu samotná šéfka rezortu s tým, že jej kolegovia prejdú do poslaneckého klubu Sloboda a Solidarita (SaS). 

 

Spoločné hodnoty spájajú

Stranu Za ľudí dnes opúšťa šesť poslancov – Michal Luciak, Marek Hattas, Vladimíra Marcinková, Vladimír Ledecký, Ján Benčík a Tomáš Lehotský.

 

"Bohužiaľ sme všetci už dlhší čas svedkami pnutia v strane Za ľudí. Pri jeho zrode som nebola iba ja, ale aj ďalší členovia, ktorí tu dnes stoja so mnou. Človek musí pozitívne myslieť, aby mohol robiť dobré veci. Pretrvávajúce napätie v strane škodí nielen strane, ale aj zvyšku koalície a krajine. Náš spoločný príbeh so stranou Za ľudí dnes končíme, lebo náš projekt zanikol," skonštatovala ministerka.

 

Prízvukovala, že rozhodnutie opustiť stranu prišlo po dôkladnom zvážení. Prispelo k nemu aj opakované vyzývanie na odchod zo strany vicepremiérky a líderky Za ľudí Veroniky Remišovej.

 

 

"Identifikujeme sa ako platforma za Spravodlivé Slovensko. Naším zámerom nie je vytvoriť ďalší politický subjekt," zdôraznila Kolíková. Doplnila, že hodnoty SaS sú im v rámci koaličných strán najbližšie. Zároveň sa členovia platformy stanú súčasťou poslaneckého klubu liberálov.  

 

Kolíková priznala, že s predsedníčkou strany sa jej pred dnešným vyhlásením nepodarilo stretnúť. "Do tohto momentu sa mi nepodarilo s Veronikou Remišovou komunikovať. Naša komunikácia teda ostala na mojej SMS-ke, ktorú som jej poslala. Verím, že po tomto kroku bude naša spolupráca dobrá a že mimo strany nám to pôjde tak, ako to má ísť," povedala. 

 

"V tomto momente je to pre mňa veľmi emočné, že som odišla so strany Za ľudí, ktorú som spoluzakladala a do ktorej som vynaložila všetko svoje politické úsilie, ako aj tie svoje mladické ideály, ktoré som si do politiky priniesla. Považujem to za lekciu, za ktorú som vďačná. Zároveň som vďačná za otvorené dvere v klube strany SaS, pretože spolupráca s nimi bola vždy konštruktívna a chcem v nej pokračovať. Po tom, čo okúsim ďalšiu spoluprácu a či sa nám podarí napĺňať ciele, sa budem vedieť vyjadriť k tomu, či aj vstúpim do tejto strany," skonštatovala Marcinková. 

 

Súvisiaci článok: Do klubu SaS vstúpia nespokojní poslanci okolo Márie Kolíkovej!

 

SaS požaduje zotrvanie Kolíkovej vo funkcii

Strana SaS nechce otvárať koaličnú zmluvu. Preferuje stabilitu v koalícii, pričom požaduje, aby Mária Kolíková ostala ministerkou spravodlivosti. Povedal to predseda SaS Richard Sulík počas brífingu. 

 

Liberáli z SaS si nechcú nárokovať nové pozície, keďže sa po novom stane druhou najsilnejšou koaličnou stranou v parlamente. Ako však potvrdil Sulík, nebudú si nárokovať funkciu predsedu parlamentu, ktorá by im po novom mala patriť. Tiež naznačil, že v zmluve dôjde k určitým zmenám. SaS avizovalo, že podporí zotrvanie Veroniky Remišovej vo funkcii ministerky investícií.

 

Dnes je už isté, že klub Za ľudí sa rozpadne, keďže v ňom nebude dostatok poslancov na jeho ďalšie fungovaniePo odchode šiestich poslancov zo strany Za ľudí, ostanú v parlamente iba štyria zákonodárcovia.

 

Na fungovanie poslaneckého klubu je podľa rokovacieho poriadku NR SR potrebných aspoň osem členov. Ak ich počet počas volebného obdobia klesne pod túto hranicu, klub zaniká.

 

Totálny rozklad strany

Rozkol v strane Za ľudí sa vyostril po vládnej kríze, keď niektorí členovia vyjadrili nespokojnosť s vedením strany i krokmi ich líderky.

 

Žiadali zvolanie mimoriadneho snemu a zmenu vo vedení. Snem sa však nekonal a názorové rozdiely vyústili do vzniku frakcie okolo Kolíkovej a ich následného odchodu.

 

Z poslaneckého klubu Za ľudí vystúpili poslanci Tomáš Valášek a Miroslav Kollár. Stranu tiež opustila bývalá poslankyňa Andrea Letanovská.

 

"Strana Za ľudí tak, ako som ju poznal a pomáhal zakladať, týmto skončila. Poslanecký klub dnes zanikol (pokiaľ mu OĽaNO nehodí záchranné koleso „pôžičkou“ poslancov). Strana ako taká ho bude zrejme nasledovať do hrobu. Mám v skupine okolo Márie Kolíkovej veľa kamarátov a dúfam, že sa rozhodli správne. Ale zároveň dnešným krokom definitívne spojili svoj osud s koalíciou Igora Matoviča a Borisa Kollára. Viem, že im tá asociácia nie je milá, ale je to ich slobodná voľba," uviedol v reakcii Valášek, ktorý medzičasom vstúpil do hnutia Progresívne Slovensko

 

Koncom augusta sa vzdal členstva v Za ľudí a v predsedníctve prezident Slovenskej komory zdravotníckych záchranárov František Majerský.

 

Mohlo by vás zaujímať: Veronika Remišová neustúpi frakcii ministerky Kolíkovej. Snem strany Za ľudí nezvolá!

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona