Slovenské železnice uviedli do prevádzky nový diagnostický vlak

NETKY.SK • 22 August 2023, 16:11 • 2 min
Slovenské železnice uviedli do prevádzky nový diagnostický vlak

Bratislava- Moderný dopravný prostriedok identifikuje chyby koľajníc a predíde tak zvýšeným nákladom, určeným na údržbu tratí

slovakia

left justify in out

Aj naše železnice sa postupne modernizujú. Vďaka novému vlaku by mali byť skôr identifikované problémy na železničnej trati. Vďaka tejto technológii sa železniciam podarí znížiť vysoké náklady pri udržiavaní tratí. 

 

Železnice slovenskej republiky (ŽSR) za účasti ministra dopravy Pavla Lančariča a štátneho tajomníka Jaroslava Kmeťa uviedli do prevádzky nový diagnostický vlak DV NDT. Bude kontrolovať kvalitu materiálu a umožní ŽSR výšiť frekvenciu meraní. V utorok o tom informovala hovorkyňa ŽSR Ria Feik Achbergerová. Vlak identifikuje povrchové aj vnútorné chyby koľajníc, ktoré vznikli prevádzkou. Táto technológia bola predtým prenajímaná od maďarských železníc, čo predstavovalo finančnú záťaž pre ŽSR.

"Práve dnes sme svedkami odovzdania významného nástroja pre Železnice Slovenskej republiky, ktorý bude vykonávať defektoskopiu koľajníc vlastným diagnostickým prostriedkom a vlastnými zamestnancami. Nielenže sa zvýši bezpečnosť prevádzky na železniciach, vďaka tomuto vozidlu sa nám podarí v skorších štádiách zistiť a odstrániť škody na infraštruktúre, a tak znížiť náklady na údržbu tratí," uviedol Lančarič. ŽSR tiež získa ďalšie dáta, ktoré môžu porovnávať v čase a zdigitalizovať stav železničnej infraštruktúry pre potreby ďalšieho rozvoja železníc.

 

Projekt bol financovaný úverom od Slovenského investičného holdingu z operačného programu Integrovaná infraštruktúra v hodnote 14,4 milióna eur. "Ako významné benefity tohto projektu vnímam hlavne zvýšenie bezpečnosti železničnej prevádzky, zvýšenie úrovne diagnostiky a zníženie nákladov na vykonávanie defektoskopie koľajníc," povedal námestník generálneho riaditeľa ŽSR pre rozvoj a informatiku Jozef Veselka.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Zlatica Gregorová
TASR
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies