Prvý americký protinacistický film našli v belgickom archíve po vyše 60 rokoch

NETKY.SK • 21 September 2013, 06:58 • 2 min
Prvý americký protinacistický film našli v belgickom archíve po vyše 60 rokoch

BRUSEL - Prvý americký film, ktorý varuje pred nebezpečenstvami nacistického režimu Adolfa Hitlera, sa našiel v belgickom filmovom archíve. Až donedávna bola snímka, nakrútená v Nemecku v roku 1933, považovaná za stratenú.

slovakia

left justify in out

Autorom snímky Hitler's Reign of Terror, ktorá má skôr historickú ako umeleckú hodnotu, je americký amatérsky filmár Cornelius Jr Vanderbilt - dedič bohatej americkej priemyselníckej rodiny. Film zobrazuje oslavy víťazstva nacistov vo voľbách, zrazy prívržencov nacizmu, pálenie kníh i rabovanie obchodov patriacich židom. Keď sa v roku 1934 objavil v amerických kinách, bol už po cenzorských zásahoch. 

Pri newyorskej premiére v roku 1934 zaznamenal film - ešte vo svojej pôvodnej podobe - veľký úspech, uviedol pre agentúru Reuters Bruno Mestdagh, vedúci digitalizovaných zbierok v belgickom filmovom archíve Cinematheque. "Nemecké veľvyslanectvo v USA (proti nemu) protestovalo, takže film bol scenzurovaný a adaptovaný. V takej podobe ho premietali v ďalších mestách, ale s oveľa menším úspechom," dodal.

Kópiu, ktorá v belgickom archíve ležala roky nepovšimnutá, si niekto objednal, aby ju premietol v Belgicku, ale nikdy si ju nevyzdvihol. Kurátori zbierok si až pred dvoma rokmi uvedomili, že v archíve majú jedinú existujúcu kópiu Vanderbiltovho filmu.  Ako informovala belgická televízia, zreštaurovanú verziu prvého amerického protinacistického filmu premietnu koncom októbra v newyorskom Múzeu moderného umenia.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies