Európsky parlament má novú predsedníčku

NETKY.SK • 18 Január 2022, 11:18 • 2 min
Európsky parlament má novú predsedníčku

ŠTRASBURG - Predsednícka funkcia, o ktorú sa uchádzali štyria kandidáti, sa uvoľnila po minulotýždňovom úmrtí doterajšieho šéfa EP Davida Sassoliho

slovakia

left justify in out

Poslanci zvolili za novú predsedníčku Európskeho parlamentu (EP), podľa očakávaní, maltskú europoslankyňu Robertu Metsolovú. Hlasovalo za ňu 458 zo 705 poslancov.

 

img

 

 

 

Metsolová (43), kandidátka Európskej ľudovej strany (EPP), najväčšej politickej frakcie v europarlamente, bola od Sassoliho náhleho úmrtia z 11. januára dočasnou šéfkou zákonodarného zboru EÚ.

 

Pre pandemickú situáciu sa hlasovanie konalo na diaľku. Na zvolenie nového predsedu bola potrebná absolútna väčšina platných hlasov odovzdaných v tajnej voľbe, teda 50 percent plus jeden hlas. Svoje hlasy odovzdalo 616 poslancov. V prípade, že by nebolo dosiahnuté takéto kvórum, konalo by sa druhé kolo voľby.

 

Prečítajte si tiež: Historická šanca pre Slovensko! Môžeme mať prvého podpredsedu Európskeho parlamentu

 

Metsolovej kandidatúru podporili aj ďalšie dve najpočetnejšie skupiny v EP Progresívna aliancia socialistov a demokratov (S&D) a liberálna frakcia Obnovme Európu (RE), takže jej víťazstvo už vopred považovali za takmer isté. Stala sa tak treťou ženou na čele europarlamentu po Francúzkach Simone Veilovej (vo funkcii 1979 - 1982) a Nicole Fontaineovej (1999 - 2002).

 

img

Kondolenčná kniha zriadená na počesť Davida Sassoliho. 

 

Okrem Roberty Metsolovej sa uchádzali o predsednícky post aj švédska europoslankyňa Alice Bahová Kuhnkeová, poľský poslanec Kosma Zlotowski a Sira Regová zo Španielska. Kandidátov na post predsedu môže podľa rokovacieho poriadku EP navrhnúť niektorý z poslaneckých klubov alebo aspoň dvadsatina všetkých zákonodarcov, čo aktuálne predstavuje 36 poslancov.

 

 

K téme: Indonézia si vybuduje nové hlavné mesto. Čo bude s Jakartou?

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies