Moratórium na volebné prieskumy sa nakoniec predlžuje

NETKY.SK • 26 November 2019, 18:04 • 2 min
Moratórium na volebné prieskumy sa nakoniec predlžuje

BRATISLAVA - Poslancom Národnej rady (NR) SR sa v dnešných hodinách podarilo prelomiť veto prezidentky SR ohľadom moratória na zverejňovanie prieskumov verejnej mienky.

slovakia

left justify in out

To sa nakoniec predlžuje z doterajších 14 dní an 50. Za opätovné schválenie novely zákona o podmienkach výkonu volebného práva hlasovalo 80 poslancov, pričom na prelomenie veta je potrebná nadpolovičná väčšina všetkých poslancov, teda 76.

 

img

 

Pozmeňujúci návrh koaličných poslancov za Smer-SD k predmetnej novele schválil parlament 28. októbra. Hlasovalo vtedy za ňu 74 poslancov, najmä zo Smeru-SD, SNS a ĽSNS Mariana Kotlebu.

 

img


Prezidentka Zuzana Čaputová novelu zákona nepodpísala, keďže podľa nej je v rozpore s viacerými právami garantovanými ústavou, ako je právo na informácie, právo na zhromažďovanie či právo na politickú súťaž.

 

img

 

Uviedla, že ak parlament jej veto prelomí, je pripravená podať návrh na ústavný súd, aby posúdil ústavnosť príslušných ustanovení a zároveň požiada o pozastavenie ich účinnosti. Volebné prieskumy sa podľa zatiaľ platnej legislatívy nesmú zverejňovať 14 dní pred voľbami.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies