Zomrel dvojnásobný držiteľ Pulitzerovej ceny

NETKY.SK • 8 August 2022, 20:57 • 2 min
Zomrel dvojnásobný držiteľ Pulitzerovej ceny

NEW YORK - Vo veku 89 rokov zomrel americký publicista, historik a oceňovaný autor bestsellerov David McCullough. Jeho biografie Harryho Trumana a Johna Adamsa boli ocenené Pulitzerovými cenami.

slovakia

left justify in out

Ako v pondelok informovala agentúra AP, McCullough zomrel v nedeľu vo svojom bydlisku Hingham v americkom štáte Massachusetts. Pre denník New York Times to potvrdila jeho dcéra i jeho vydavateľstvo Simon & Schuster. Podľa týchto zdrojov McCullough zomrel necelé dva mesiace po svojej manželke Rosalee.

Kritici ho oslavovali ako spisovateľa, ktorý dokáže vniesť do známych udalostí dramatickosť a oživiť ich prostredníctvom drobných detailov a výpovedí jednotlivých svedkov. Čelil však aj kritike, že americké dejiny romantizuje a bagatelizuje krutosti páchané na pôvodných obyvateľoch Ameriky počas presunu osadníkov v 19. storočí smerom na západ.

Počas svojho života sa angažoval aj v oblasti vzdelávania, pričom prejavoval obavy, že Američania vedia príliš málo o svojich dejinách a nevedia napr. oceniť obete obdobia americkej revolúcie.

Často vystupoval na univerzitách a v Kongrese, pričom nie raz kritizoval skutočnosť, že sa história na mnohých amerických školách odsúva na vedľajšiu koľaj v prospech iných predmetov. Bol aktívny aj v oblasti ochrany a záchrany historických regiónov a objektov.

McCullough získal mnoho ocenení od odborných historických spoločností a približne 40 čestných doktorátov. V roku 2006 mu bola udelená Prezidentská medaila slobody.

 

Zo sveta: Zelenskyj ďakuje americkým hercom, že navštevujú Ukrajinu a šíria vo svete pravdu



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ida Zeleznikova

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona