Protimonopolný úrad schválil koncentráciu, ktorá sa týka aj spoločnosti DATART

NETKY.SK • 4 Október 2017, 15:57 • 2 min
Protimonopolný úrad schválil koncentráciu, ktorá sa týka aj spoločnosti DATART

BRATISLAVA - Protimonopolný úrad SR (PMÚ) schválil koncentráciu spočívajúcu v získaní spoločnej kontroly firiem GFP Limited, Normanské ostrovy a HP Invest, a.s., Česká republika (HPI) nad spoločnosťou HP TRONIC-prodejny elektro, a.s. (HPT), a tým nepriamo aj nad maloobchodným predajcom elektroniky DATART INTERNATIONAL, ktorý pôsobí aj na slovenskom trhu. Informovala o tom hovorkyňa PMÚ Adriana Oľšavská . Ako ďalej uviedla, koncentráciu úrad schválil 13. septembra, rozhodnutie nadobudlo právoplatnosť 29. septembra.

slovakia

left justify in out

Podľa vyjadrenia úradu aktivity účastníkov koncentrácie sa prekrývajú v oblasti maloobchodného predaja elektroniky, pričom k prekrytiu dochádza medzi aktivitami spoločnosti HPT prostredníctvom hej.sk a DATART-u.

 

"Protimonopolný úrad preskúmal dané horizontálne prekrytie aktivít vo viacerých alternatívach vymedzených relevantných trhov a vychádzajúc zo zistených skutočností skonštatoval, že predmetná koncentrácia nevyvoláva súťažné obavy, a to v prípade ktorejkoľvek z alternatív vymedzenia relevantného trhu", uviedol úrad.

Úrad tiež posudzoval dopady koncentrácie v súvislosti s vertikálnym vzťahom veľkoobchodu a maloobchodu v oblasti predaja elektroniky. "Vychádzajúc z predložených podkladov a informácií a vzhľadom na rozsah veľkoobchodnej činnosti ekonomickej skupiny podnikateľa HPI na území Slovenskej republiky, úrad neidentifikoval súťažné obavy vyplývajúce z takéhoto vertikálneho prepojenia", konštatoval PMÚ.

Po vyhodnotení predložených podkladov a informácií dospel Protimonopolný úrad k záveru, že posudzovaná koncentrácia značne nenaruší účinnú súťaž na relevantnom trhu, najmä v dôsledku vytvorenia alebo posilnenia dominantného postavenia.

GFP je generálnym partnerom fondu Genesis Private Equity Fund III L. P., ktorý sa špecializuje na rastový kapitál, financovanie akvizícií a financovanie skupovania podielov v malých a stredných podnikoch.

Spoločnosti zo skupiny HP Invest pôsobia v oblasti predaja elektroniky (najmä domácich spotrebičov, spotrebnej elektroniky, ale aj počítačov a mobilných telefónov) v krajinách Visegrádskej štvorky. HPT bol pred koncentráciou výlučne kontrolovaný spoločnosťou HP Invest.

DATART pôsobí v oblasti maloobchodného predaja elektroniky prostredníctvom kamenných predajní a internetu. Na území Slovenska pôsobí prostredníctvom DATART INTERNATIONAL, a.s. organizačná zložka, Bratislava, ktorá prevádzkuje 12 kamenných predajní a e-shop.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies