Protesty proti spáleniu Koránu pokračovali druhým dňom

NETKY.SK • 22 Február 2012, 11:59 • 2 min
Protesty proti spáleniu Koránu pokračovali druhým dňom

Protesty proti spáleniu Koránu pokračovali druhým dňom - Politika Tisíce Afgancov pokračovali dnes v protestoch proti spáleniu výtlačkov Koránu na hlavnej základni NATO v krajine. V Kábule došlo počas protestu k streľbe, pri ktorej utrpelo zranenia viacer

slovakia

left justify in out

img

Tisíce Afgancov pokračovali dnes v protestoch proti spáleniu výtlačkov Koránu na hlavnej základni NATO v krajine. V Kábule došlo počas protestu k streľbe, pri ktorej utrpelo zranenia viacero ľudí, uviedli svedkovia.
      Účastníci veľkej demonštrácie na predmestí Kábulu kričali "Smrť Amerike!" či "Smrť (prezidentovi Hámidovi) Karzajovi". Ďalšie zhromaždenie sa počas druhého dňa protestov konalo aj v inej časti metropoly. Protestujúci sa podľa správ zišli tiež vo východoafganskom Džalalabáde a západoafganskom Heráte.
      V Kábule protestujúci rozbíjali okná áut, zatiaľ čo polícia nasadila vodné delá v snahe rozohnať rozhnevaný dav, ktorý zablokoval dôležitú cestu. "Keď nás Američania urazia do takejto miery, pridáme sa k vzbúrencom," citovala agentúra Reuters 18-ročného protestujúceho Adžmala.
      V utorok sa vyše 2000 Afgancov zišlo na proteste pred leteckou základňou Bagram severne od Kábulu po správach, že zahraniční vojaci tam spálili výtlačky Koránu. Trinásť ľudí utrpelo zranenia, keď zahraniční vojaci použili proti protestujúcim "nesmrtiacu muníciu".
      Veliteľ síl NATO v Afganistane John Allen priznal, že došlo k nesprávnej likvidácii náboženských materiálov vrátane posvätnej knihy islamu. Nariadil pritom dôsledné vyšetrenie incidentu, ku ktorému došlo na základni Bagram v pondelok večer. Podľa Allena nešlo o úmysel, bližšie detaily o účele akcie vojakov však neposkytol.
      Minister obrany USA Leon Panetta sa ospravedlnil za "nevhodné zaobchádzanie" s výtlačkami Koránu v snahe zmierniť pobúrenie nad incidentom, ktorý môže Washingtonu spôsobiť veľké problémy v čase, keď sa snaží upokojiť krajinu pred stiahnutím zahraničných bojových jednotiek do konca roku 2014.
      Americké veľvyslanectvo v Kábule dnes oznámilo, že jeho pracovníci sú po vypuknutí násilných protestov v stave pohotovosti a pozastavili všetky svoje cesty.
      V apríli 2001 pri trojdňových protestoch, ktoré v Afganistane vyvolalo spálenie Koránu americkým pastorom na Floride, zahynulo sedem zahraničných pracovníkov OSN.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies