Americkí predstavitelia tvrdia, že ukrajinské lietadlo zostrelil Irán

NETKY.SK • 9 Január 2020, 21:29 • 2 min
Americkí predstavitelia tvrdia, že ukrajinské lietadlo zostrelil Irán

WASHINGTON - Dvaja nemenovaní predstavitelia americkej administratívy tvrdia, že ukrajinské lietadlo, ktoré v stredu havarovalo nad Teheránom, zostrelil Irán. Dodávajú k tomu však, že to nemusel spraviť zámerne a mohlo ísť o chybu.

slovakia

left justify in out

Trump súhlasí 

Obaja predstavitelia USA si prajú zostať v anonymite a nechcú ani prezradiť, aké dôkazy či indície majú pre svoje tvrdenia, uvádzajú americké . Podobný názor v dnešných hodinách vyslovil aj americký prezident Donald Trump, no rovnako sa priklonil k hypotéze, že by mohlo ísť zo strany Iránu o chybu.

 

"Niekto na druhej strane (Irán) mohol spraviť chybu," vyhlásil Trump. "Niektorí hovoria, že šlo o mechanickú chybu. Osobne si myslím, že to je vylúčené," dodal americký prezident.

 

img

 

Smrť iránskeho generála
K nešťastiu nad Teheránom došlo v čase zvýšeného napätia medzi USA a Iránom, len niekoľko dní po tom, ako pri cielenom americkom útoku dronom zahynul vysokopostavený iránsky generál Kásem Solejmání. Preto sa možnosť, že lietadlo zostrelil Irán, spomína hneď od začiatku. Lídri zainteresovaných krajín však boli v tejto otázke zatiaľ skôr zdržanliví.

 

img

 

Britský premiér
Protichodné informácie v súvislosti s príčinami havárie prichádzali dnes aj zo strany niektorých ďalších krajín. Veľké znepokojenie vyslovil britský premiér Boris Johnson. "Správy, ktoré sme videli, sú veľmi znepokojivé," vyhlásil po telefonáte s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským.

 

img

 

Zelenskyjeho telefonát Rúhánímu

Ten naopak po telefonáte s iránskym prezidentom Hasanom Rúháním vyjadril spokojnosť s iránskym sľubom, že sa ukrajinskí experti budú môcť zúčastniť na vyšetrovaní havárie. "Hasan Rúhání zdôraznil, že Irán urýchlene poskytne ukrajinskej expertnej skupine všetky dáta," povedal Zelenskyj po telefonáte s iránskym prezidentom.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies