Kalifornia sa nestretla s pochopením ohľadom Trumpovho azylového nariadenia

NETKY.SK • 25 Júl 2019, 12:04 • 2 min
Kalifornia sa nestretla s pochopením ohľadom Trumpovho azylového nariadenia

LOS ANGELES - Americký štát Kalifornia nesúhlasí s administratívou Donalda Trumpa, ktorá sa snaží uplatňovať nové pravidlo obrátené proti väčšine migrantov stredoamerického pôvodu získať azyl v USA, pokiaľ sa do krajiny dostanú z Mexika.

slovakia

left justify in out

Takýto migranti by stratili nárok na azylovú ochranu. Americké zákony pritom umožňujú utečencom žiadať o azyl po príchode do Spojených štátov, a to bez ohľadu na spôsob, akým sa tam dostali. Výnimka nastáva len v tom prípade, ak by migranti prechádzali do USA cez krajinu, ktorá sa považuje za "bezpečnú".

 

img

 

"Toto nariadenie je pravdepodobne neplatné, pretože je v rozpore s existujúcimi zákonmi o azyle," uvádza sa vo verdikte sudcu Jona Tigara. Kontroverzná úprava je podľa vlády nevyhnutná na zastavenie prílevu migrantov do USA. Keďže väčšina pochádza zo strednej Ameriky, a do USA prechádza cez južnú hranicu s Mexikom, vstup do Spojených štátov by sa im značne skomplikoval.

 

img

 

Ďalšie súdne pojednávanie sa konalo vo včerajších hodinách vo Washingtone, kde sudca rozhodol, že nová právna úprava sa bude môcť zaviesť.

 

Počet ľudí zadržaných americkou pohraničnou strážou (takmer 150 000) dosiahol v priebehu mesiaca máj najvyššie hodnoty za posledných 13 rokov. V júni sa počet zadržaných osôb mierne znížil, stále však ide o 142 % nárast v porovnaní s minulým rokom. 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies