Honeymoon fáza alebo fáza medových týždňov: Zo začiatku je všetko dokonalé, po čase sa však motýliky v brušku zvyknú premeniť na napäté nervy

NETKY.SK • 31 December 2023, 12:00 • 2 min
Honeymoon fáza alebo fáza medových týždňov: Zo začiatku je všetko dokonalé, po čase sa však motýliky v brušku zvyknú premeniť na napäté nervy

Fáza medových týždňov je blaženým, bezstarostným obdobím vo vzťahu páru. Obaja partneri sa ešte len spoznávajú a zdá sa, že na svojej polovičke nachádzajú len málo chýb. Všetko, čo robí nový partner – od toho, ako jedia až po príbehy, ktoré rozprávajú – je očarujúce a roztomilé. Nakoniec to skončí a obaja partneri sa budú musieť prispôsobiť novej, udržateľnejšej realite.

slovakia

left justify in out

V prvých dňoch spoznávania svojho partnera sa všetko môže zdať vzrušujúce, vášnivé a akosi dokonalé.
Ale po chvíli môže konverzácia začať upadať, dráždivé návyky môžu vyjsť na povrch a motýle vo vašom žalúdku môžu postupne zmiznúť... Fáza medových týždňov sa skončila.

Kedy teda fáza medových týždňov normálne vyprchá? A je to znamenie, že váš vzťah je odsúdený na zánik?

Tu sa pozrieme na to, ako dlho zvyčajne trvá fáza medových týždňov a ako si udržať čaro vzťahu dlhodobo.

Fáza medových týždňov

Fáza medových týždňov opisuje vzrušujúce a bezstarostné prvé mesiace (alebo roky) vzťahu, ktorý je často plný túžby a zaujatých myšlienok o druhej osobe.

Máte pocit, že vám nikdy nedôjdu veci, o ktorých by ste sa mali porozprávať, nemôžete od seba dať ruky preč a keď uvidíte, že sa vám na telefóne vynorí ich meno, pocítite motýle v brušku. Toto obdobie sa vyznačuje oveľa viac dobrými dňami ako zlými. V skutočnosti si nemusíte všimnúť žiadnu z ich negatívnych čŕt alebo akúkoľvek vašu nekompatibilitu. Zdajú sa vám dokonalí.

Fáza medových týždňov môže byť spojená s hormónmi šťastia dopamínu a oxytocínu, ktoré sa zvyšujú v ranom veku príťažlivosti.

Užite si jazdu

Fáza medových týždňov je blaženým, bezstarostným obdobím vo vzťahu páru. Obaja partneri sa ešte len spoznávajú a zdá sa, že na svojej polovičke nachádzajú len málo chýb. Všetko, čo robí nový partner – od toho, ako jedia až po príbehy, ktoré rozprávajú – je očarujúce a roztomilé. Nakoniec to skončí a obaja partneri sa budú musieť prispôsobiť novej, udržateľnejšej realite. 

Pre niektoré páry sa fáza medových týždňov skončí skôr, ako si to želajú, zatiaľ čo iné ju vôbec nezažijú. Aby sme nám pomohli pochopiť toto časové obdobie a ako sa v ňom orientovať, poradili sme sa s licencovanou terapeutkou Michelle Mouhtis. „Moja najväčšia rada je, aby ste si jazdu užili,“ hovorí. "Je to naozaj špeciálny čas pre páry, bez ohľadu na to, ako krátko alebo dlho to trvá."

Fáza medových týždňov vo vzťahu je ako z rozprávky. Všetko je šťastné, pokojné a zábavné. Najdôležitejšou vecou, ​​ktorú musíte v tom čase urobiť, je vážiť si to, povzbudzuje Mouhtis. "Fáza je určená na to, aby ste si ju užili a bavili sa."

Ľudia, ktorí cítia so svojím partnerom okamžitú iskru, môžu byť zaslepení závratmi a nevidia úplný obraz osoby, s ktorou vstupujú do vzťahu. Ak nie je prítomná táto ohromujúca chémia, môže to viesť k tomu, že partneri sa budú spoznávať pomaly a budú realistickejší, pokiaľ ide o osobu, ktorá je pred nimi. 

Ako vedieť kedy bublina praskla

"Keď sa skončí fáza medových týždňov, môže sa to zdať ako bublina," hovorí Mouhtis. "Začnete si uvedomovať, že táto osoba nie je dokonalá, uvidíte jej nedokonalosti a začne sa vkrádať nevyhnutný konflikt."

 Môžete začať pociťovať podráždenie zo svojho partnera alebo si na ňom všímať veci, ktoré ste v minulosti nevnímali. Môžete sa tiež začať viac hádať alebo mať menej sexu. Spochybňovanie vášho vzťahu je v tomto období normálne. 

Po fáze medových týždňov môžu páry začať prechádzať ťažkosťami. Úlohy, ktoré boli kedysi zábavné ako chodenie do potravín alebo varenie, sa môžu stať skôr všednými ako vzrušujúcimi. Prechádzať týmito skúškami je dôležité.

Čo robiť ak obdobie skončí?

Po prvé, neprepadajte panike. Fáza medových týždňov je práve to: fáza. Dokonca aj tie najšťastnejšie vzťahy sa nakoniec presunú z fázy medových týždňov na pohodlnejšie miesto. Aj keď sa „novosť“ vášho vzťahu časom stratí, dobrou správou je, že si môžete zachovať časť kúzla medových týždňov, ak ste ochotní dať si prácu, aby ste si vybudovali vzťah.

Čo teda robiť ak fáza skončí? V prvom rade - priznajte si to. Na konci medových týždňov je také dôležité uvedomiť si, že vaše emócie sú normálne“. Každý pár sa dostane do tohto bodu a ak to spravíte správne, môže to byť pre vzťah veľký míľnik. Všímajte si, ako sa vo vzťahu celkovo cítite, a rozhodnite sa, ako chcete, aby vyzerala budúcnosť.

Komunikujte otvorene. Toto je ideálna príležitosť porozprávať sa s partnerom o všetkých veciach. Pre zdravý a dlhotrvajúci vzťah je nevyhnutné včasné nastavenie tónu vašej komunikácie. Keď spoznáte, ako sa cítite a čo chcete, vyjadrite tieto veci svojmu partnerovi jasnou a pozitívnou komunikáciou.

Uprednostnite spoločný čas. Vo fáze medových týždňov pravdepodobne trávite veľa času spolu bez toho, aby ste o tom premýšľali. Ale akonáhle sa začnete posúvať za túto fázu, zistíte, že túžite po viac času pre seba a nakoniec vystúpite z bubliny vzťahu, aby ste sa stretli s priateľmi. To je úplne normálne, zdravé a nevyhnutné. Keď si všimnete, že sa to deje, dajte si záležať na spoločnom plánovaní aktivít. Môže to byť také jednoduché ako filmový večer na gauči s vašim obľúbeným jedlom alebo také romantické ako rezervácia v reštaurácii, ktorú ste obaja túžili vyskúšať. 

Zdroje:

https://www.raq.org.au/blog/how-long-honeymoon-phase

https://www.brides.com/honeymoon-phase-5097161

https://theeverygirl.com/honeymoon-phase-ends/

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
titulná foto: pexels.com
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies