NASA potrebuje ďalšiu dotáciu, aby mohla na Mesiac vyslať ženu

NETKY.SK • 15 Máj 2019, 07:49 • 2 min
NASA potrebuje ďalšiu dotáciu, aby mohla na Mesiac vyslať ženu

WASHINGTON - Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) plánuje výpravu na Mesiac, ktorej súčasťou by prvýkrát v histórii bola aj žena. Na to však potrebuje dodatočné finančné zdroje.

slovakia

left justify in out

Konkrétne by malo ísť o sumu 1,6 miliardy dolárov. Ak by sa podarilo získať celú sumu, prvá žena môže na Mesiac vyštartovať najneskôr v roku 2024.

 

img

 

Misia s názvom Artemis (rovnako ako grécka bohyňa Mesiaca) potrebuje ďalšie finančné prostriedky napriek tomu, že aj pôvodný rozpočet, ktorý odobril prezident Donald Trump, bol mimoriadne štedrý na to, že sa v NASA musia robiť isté „škrty“. Rozpočet pre NASA je o 500 miliónov dolárov nižší než vlani, ale vedcom ponúka 21 miliárd dolárov na pokračovanie vývoja kľúčových komponentov v podobe novej nosnej rakety, vesmírnej stanice Lunar Orbital Platform-Gateway kružiacej okolo Msiaca aj kozmické lode na dopravovanie nákladu.

 

Pokiaľ by sa aj podarilo Kongres presvedčiť na navýšenie rozpočtu, je možné, že suma by napriek tomu nebola postačujúca na to, aby sa misia uskutočnila do roku 2024. "V nasledujúcich rokoch budeme potrebovať ďalšie prostriedky, je to však dosť vysoká čiastka, vďaka ktorej budeme v dobrej východiskovej pozícii na ceste k budúcim úspechom," vyhlásil riaditeľ NASA Jim Bridenstine.

 

img

 

Miliarda z rozpočtu je určená na vývoj komerčného mesačného pristávacieho modulu. Ten by pre NASA mala vyrobiť súkromná spoločnosť. NASA ho zrejme odkúpi od spoločnosti Blue Origin, patriacej zakladateľovi Amazonu Jeffovi Bezosovi.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies